Umesto fabrike šećera, u Kovačici će se od druge polovine 2025. godine proizvoditi alkohol, a da bi pokrenuo ovaj posao, „Sunoko” kao vlasnik šećerane uložiće više od 34 miliona evra.
– Fabrika alkohola treba da bude, kao što je to bila i šećerana, stub lokalne privrede i ekonomije u tom delu Banata i zato lokalno stanovništvo ne treba da zabrinjava što se više neće prerađivati repa – saopštila je kompanija za novosadski „Dnevnik”.
Oni su napomenuli da će se „Sunoko” i dalje baviti proizvodnjom šećera u fabrikama koje ima u Vrbasu i Pećincima. Razlog zašto se umesto prerade šećera prelazi na proizvodnju alkohola „Sunoko” pravda klimatskim promenama, ustaljenom toplom i sušnom klimom koja smanjuje prinos, kao i digestiju šećerne repe.
Kako je rečeno, u ovoj sezoni repa je bila lošeg tehnološkog kvaliteta usled ekstremne suše praćene rekordnim letnjim temperaturama, što je uzrokovalo enormno povećane troškove prerade, uz njen smanjen dnevni kapacitet.
Kompanija „Sunoko”, članica „MK grupe”, na početku kampanje u avgustu objavila je da strateški planovi ostaju usmereni na povećanje plasmana na Ceftu i EU tržišta, ali da su za jačanje pozicije neto izvoznika šećera neophodni visoki prinosi i kvalitet u proizvodnji šećerne repe, što se dovodi u pitanje u sušnim godinama kao što je bila ova.Poljoprivredni proizvođači šećerne repe ove godine susreli su se sa brojnim izazovima, prvenstveno zbog izuzetno nepovoljnih klimatskih uslova, koji su posebno pogodovali bolestima lista.
Država je finansirala setvu sa 35.000 dinara po hektaru, a poljoprivrednici očekuju podsticaj i u narednoj setvi.
Kako nezvanično saznajemo, izgledi su za šećernu repu bili povoljni i izgledalo je da je ova kultura delimično dobro podnela sušu. Međutim, pojedini proizvođači su prilikom vađenja repe nailazili na trule plodove, pa se neki od njih razmišljaju da li će ovu, inače izuzetno zahtevnu kulturu, odabrati i naredne godine.
Prema poslednjem izveštaju s tržišta koji je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, ovogodišnja proizvodnja, iako uz poteškoće, donela je prihode proizvođačima šećerne repe. Izvozne cene domaćeg belog šećera tokom prethodnih godinu dana beleže pad. Cena je u oktobru 2023. godine iznosila 756 evra po toni, a ove godine u istom mesecu 616 evra. Istovremeno, ističe se, cena belog šećera na domaćem tržištu ostala je stabilna.
Prema podacima Uprave carina izvoz belog šećera u prethodnoj tržišnoj godini (2023/24) iznosio je 86,67 hiljada tona, što je za 93 odsto više od izvoza prethodne ekonomske godine (44,99 hiljada tona).Stručnjaci koji se bave analizom tržišta u jednoj od najvećih svetskih konsalting kompanija „Čarnikov grup ltd”, kao i vodeće brazilske trgovinske kompanije ističu da se početkom 2025. godine očekuje da svetske zalihe šećera padnu na najniži nivo u poslednjih šest godina.