U Vinskoj galeriji "Vukoje" u Trebinju u četvrtak naveče otvoren je sedmi Salon žilavke, koji je ove godine okupio više od 40 vinara i proizvođača autohtonih hercegovačkih jela i sokova.
Da prepoznatljivost hercegovačke vinske regije širi upravo Vinarija "Vukoje", koja je i dalje na pijedestalu vinskih regija jugoistočne Evrope, potvrdio je i ovogodišnji skup u čast "kraljice bijelih vina" koja je, osim proizvođača svih prvoklasnih vina i delicija Hercegovine, okupila i veliki broj poznatih ličnosti iz cijelog regiona.
Nosiocima privrednog i javnog života Hercegovine i Trebinja, među kojim je bio i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić sa saradnicima, u toku večeri su se priključivali i poznati glumci, scenaristi, javni radnici regiona, promovišući žilavku u kojoj su svi uživali.
Ovogodišnju manifestaciju u čast "kraljice bijelih vina" otvorio je jedan od najpoznatijih međunarodnih novinara poznavalaca vina Darel Jozef, koji je, kao prijatelj Salona žilavke svih proteklih sedam godina ocijenio da je iz godine u godinu ovo okupljanje sve veličanstvenije.
"Mislim da je ovaj događaj, ovaj salon izvanredan, te da za to postoje četiri razloga od kojih je prvi žilavka, koja nas okuplja kao izuzetan dar, ali nas okupljaju i poznati vinari Vukoje, kao i drugi proizvođači vina i delicija koje se konzumiraju uz vino, dok je četvrti razlog našeg okupljanja sama Hercegovina, jedna od najljepših vinskih regija", kazao je Darel, proglašavajući sedmi Salon žilavke otvorenim.
A da se Hercegovina ne može zamisliti bez dobre žilavke, ali ni ostalih vina koja se izvanredno slažu sa delicijama cijelog Mediterana, potvrdio je i Radovan Vukoje, vlasnik Podruma "Vukoje 1982".
"Veoma sam ponosan na vinare, ali i na ostale proizvođače tipičnih proizvoda na našem području, meda, sira, maslina, a da se sve to, što mi iz kamena iscijedimo, proba na jednom mjestu i utvrdi da taj kvalitet raste, što doprinosi i našoj prepoznatljivosti u svijetu, na čelu sa dobrim vinima i našom autohtonom sortom žilavkom", naglasio je na otvaranju salona Vukoje.
Napominjući da vino i hrana zajedno čine pravu industriju i hercegovačku turističku ponudu, on je dodao da je posebno žilavka znak raspoznavanja Hercegovine u svijetu.
"Sve više vrhunskih restorana u svijetu odlučuje se da naša vina uvrsti u ponudu i da budu u vrhunskim vinotekama, a na nama vinarima je da i dalje radimo na tom napretku", dodao je Radovan Vukoje.
Koliko se u Bosni i Hercegovini uopšte radi na promociji hercegovačkih vina, govorio je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković, napominjući da je Vinarija "Vukoje", kao pokretačka snaga vinarstva istočne Hercegovine, uradila mnogo i na promociji žilavke i uopšte ovoga vinskog kraja, priključujući se prva i Vinskoj cesti Hercegovine i dalje Evrope.
"I ovdje djeluje snažna grupacija proizvođača vina i trgovaca vinom, tako da sa jednom sinergijom vinara i USAID-a ovom cestom nadograđujemo jednu kulturnu rutu, okupljajući i promovišući na novi način Hercegovinu kao primamljivu turističku destinaciju", kazao je Marinković.
Sinergija žilavke i ostalih vina sa jelima poput pršuta, maslina, graha poljaka, pa sve do lososa, okupila je ogroman broj gostiju u Vinskoj galeriji "Vukoje", koja inače slovi za najomiljenije trebinjsko mjesto hedonista, na kome se, osim u dobrim vinima i hrani, maksimalno uživa i zbog prelijepog ambijenta i pogleda koji se širi na cijelo Trebinje.