Četvrti međunarodni festival hleba održaće se u Novom Sadu od 20. do 26. septembra, pod motom "Od zrna do hleba", uz učešće više od 40 izlagača.Centralna tema Festivala hleba biće povezanost mlinske i pekarske industrije, a održaće se na platou ispred Sportsko-poslovnog centra "Vojvodiona" i unutar tog objekta, u Institutu za prehrambene tehnologije, Gradskoj biblioteci i Galeriji "Prometej". Prijavljeno je do sada najviše izlagača, među kojima će biti industrijske pekare, privatnici, majstori logistike u toj oblasti i drugi.
Četvrti međunarodni festival hleba održaće se u Novom Sadu od 20. do 26. septembra, pod motom "Od zrna do hleba", uz učešće više od 40 izlagača.
Centralna tema Festivala hleba biće povezanost mlinske i pekarske industrije, a održaće se na platou ispred Sportsko-poslovnog centra "Vojvodiona" i unutar tog objekta, u Institutu za prehrambene tehnologije, Gradskoj biblioteci i Galeriji "Prometej".
"Prijavljeno je do sada najviše izlagača, među kojima će biti industrijske pekare, privatnici, majstori logistike u toj oblasti i drugi. Novina u ovoj godini biće izložba fotografija vetrenjača od prastarih persijskih do modernih finskih, a od sasvim novih proizvoda izdvojio bih hleb od meda", rekao je direktor Festivala Dimitrije Vujadinović na konferenciji za novinare u Medija centru SPENS-a.
Ovoga puta biće organizovano takmičenje u izradi najukusnije cipovke i najlepšeg vajarskog dela od testa, posetioci će moći da vide i kupe nekoliko novih knjiga o hlebu, pekarstvu i vodenicama, a program će, kako je najavljeno, biti prilagođen svima - od sedam do 77 godina.
"Hleb je najzastupljenija vrsta hrane u svetu, proizvod kojeg se niko do sada nije zasitio. Hleb je čudo, ima veliki duhovni, verski i kulturni značaj, koji daleko prevazilazi banalnost svakodnevnog artikla", rekao je Sima Matić, direktor "Žitovojvodine", organizacije koja je suorganizator tradicionalne manifestacije.