Americi preti bankrot

Bez autora
Jul 14 2011

Ukoliko se Bela kuća i Kongres ne dogovore o povećanju granice za zaduživanje zemlje, Sjedinjene Američke Države mogle bi da bankrotiraju za manje od 20 dana. Rastući federalni dug i manjak para u državnoj kasi ugrožavaju isplatu penzija i socijalnih davanja.Dok se sa neizvesnošću čeka avgust, američka privreda beleži manji rast od očekivanog što dodatno ugrožava oporavak svetske ekonomije. Sat otkucava, dok se Vašington guši u dugovima od 14,3 hiljade milijardi dolara.

Americi preti bankrotRastući federalni dug i manjak para u državnoj kasi ugrožavaju isplatu penzija i socijalnih davanja u Americi. Drugi avgust - Dan D. Republikanci za svaki dolar povećanja maksimalnog zaduženja zemlje, traže i uštede, po sistemu dolar za dolar. Obama za ukidanje poreskih olakšica za bogate i naftnu industriju.

Ukoliko se Bela kuća i Kongres ne dogovore o povećanju granice za zaduživanje zemlje, Sjedinjene Američke Države mogle bi da bankrotiraju za manje od 20 dana. Rastući federalni dug i manjak para u državnoj kasi ugrožavaju isplatu penzija i socijalnih davanja.

Dok se sa neizvesnošću čeka avgust, američka privreda beleži manji rast od očekivanog što dodatno ugrožava oporavak svetske ekonomije. 

Sat otkucava, dok se Vašington guši u dugovima od 14,3 hiljade milijardi dolara. Republikanci, koji imaju Kongresnu većinu, za svaki dolar povećanja maksimalnog zaduženja zemlje, traže i uštede, po sistemu dolar za dolar. Predsednik želi da ukine poreske olakšice za bogate i naftnu industriju.

"Ovo je nacionalni problem, a ne problem republikanaca i demokrata. Ugrožena su i primanja 70 miliona ratnih veterana, invalida. Ne mogu da garantujem da će čekovi s tim primanjima stizati posle 3. avgusta", izjavio je američki predsednik Barak Obama.

Republikanci ne žele da podrže Obamin predlog, sve dok američka vlada ne predstavi plan smanjenja državne potrošnje, ali bez povećanja poreza. Oni su neumoljivi, predsednik nezadovoljan, a pregovori blokirani.

"Republikanci su još proletos predložili budžet. Gde je predsednikov plan? Povećanje limita duga njegov je problem. Neka pokaže plan koji će Kongres moći da usvoji", kaže Džon Bejner, predsednik Predstavničkog doma Kongresa.

Američke federalne rezerve spremne su da uvedu nove stimulativne mere, ako stanje privrede, koja u prvoj polovini godine beleži manji rast od očekivanog - to bude zahtevalo.

"Nakon otkupa 600 milijardi obveznica, Federalne rezerve mogle bi da pokrenu novi program njihovog otkupa, sa ciljem da pomognu likvidnost privrede", kaže Ben Bernanke, predsednik FED-a.

Dogovor republikanaca i Bele kuće o podizanju granice za zaduženje Amerike, pomogao bi očuvanju poverenja u platežnu moć zemlje i sporečio novu recesiju i dužničku krizu, posle one u evrozoni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik