BDP u prvom kvartalu pao 1,2 posto

Bez autora
May 22 2011

Svi najvažniji makroekonomski podaci, od potrošnje do industrijske i građevinske aktivnosti, pokazuju da je recesija u hrvatskom gospodarstvu nastavljena i u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Državni zavod za statistiku objavit će krajem idućega tjedna prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine, a očekuje se daljnji pad BDP-a. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u tom tromjesečju BDP oslabio 1,2 posto. Svi anketirani očekuju pad gospodarstva, i to u rasponu od 0,7 do 2 posto. Bio bi to veći pad nego u prethodnom kvartalu, kada je BDP skliznuo za 0,6 posto. Osim blagog, 0,2-postotnog rasta u trećem lanjskom tromjesečju, BDP slabi od prvog kvartala 2009. godine.

BDP u prvom kvartalu pao 1,2 postoSvi najvažniji makroekonomski podaci, od potrošnje do industrijske i građevinske aktivnosti, pokazuju da je recesija u hrvatskom gospodarstvu nastavljena i u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Državni zavod za statistiku objavit će krajem idućega tjedna prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine, a očekuje se daljnji pad BDP-a.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u tom tromjesečju BDP oslabio 1,2 posto. Svi anketirani očekuju pad gospodarstva, i to u rasponu od 0,7 do 2 posto. Bio bi to veći pad nego u prethodnom kvartalu, kada je BDP skliznuo za 0,6 posto.

Osim blagog, 0,2-postotnog rasta u trećem lanjskom tromjesečju, BDP slabi od prvog kvartala 2009. godine.

"U prvom tromjesečju trgovina na malo realno je pala za 0,4 posto na godišnjoj razini, broj nezaposlenih porastao je za 5,8 posto godišnje, a neto plaća realno pala za 0,5 posto godišnje. Stoga ne očekujemo pozitivan doprinos osobne potrošnje na BDP“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Uz to, u prvom je tromjesečju industrijska proizvodnja pala iznad svih očekivanja – 4,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U prvom je kvartalu nastavljen i pad građevinskih radova. Po podacima DZS-a, građevinski radovi u veljači su, prema izvornim (neprilagođenim) indeksima, bili manji za 7,1 posto. Veljača je tako 23. mjesec zaredom u kojem je fizički obujam građevinskih radova, mjeren odrađenim satima radnika na gradilištima, pao na godišnjoj razini.

Uz to, u prvom ovogodišnjem tromjesečju prekinut je trend rasta izvoza. Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, u prva tri mjeseca iznosio je 14,2 milijarde kuna, što je 2,5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz porastao za 2,8 posto, na 25 milijardi kuna, pokazuju podaci DZS-a.

„Za razliku od prošle godine, kada je pozitivan doprinos BDP-u dolazio od smanjenja razlike između uvoza i izvoza, u prvom će tromjesečju i to vjerojatno izostati, jer je robni izvoz zabilježio pad, a uvoz rast. Usluge u prvom tromjesečju nisu toliko značajne, pa vjerojatno neće uspjeti preokrenuti odnos između rasta izvoza i uvoza“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Zbog slabih makroekonomskih pokazatelja u prvom tromjesečju, neki su makroekonomisti već snizili procjene rasta gospodarstva u ovoj godini.

Prije tri mjeseca osam makroekonomista procjenjivalo je u anketi Hine da će BDP u 2011. godini u prosjeku porasti 1,4 posto, dok sada očekuju rast od 1,2 posto. Pritom je njih četvoro smanjilo procjene rasta, a četvoro ostalo pri prvotnim procjenama. Prije tri mjeseca njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 1 do 1,8 posto, dok se u novoj anketi kreću između 1 i 1,6 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik