Berlin glavni partner

Bez autora
Aug 23 2010

Posle četiri godine pauze, u Berlinu će se u utorak održati sednica Poslovnog saveta Srbije i Nemačke. Srpsku delegaciju predvodi potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, dok će sa nemačke strane sedeti državni sekretar u Ministarstvu za privredu i tehnologiju Bernd Pfafenbah. Nemačka je, inače, naš prvi spoljnopolitički partner među zemljama Evropske unije sa obimom razmene koja je prošle godine iznosila 1,3 milijarde evra. To Nemačku ubraja među najveće investitore u Srbiji koji u oko 250 nemačkih kompanija i predstavništava zapošljava više od 20.000 radnika i to u svim vitalnim sektorima privrede - industrijska kooperacija, bankarsko-finansijski sektor, saobraćaj, energetika i turizam. Najavljeni Poslovni savet biće, zapravo, nastavak razgovora koje su, krajem januara ove godine nemački privrednici okupljeni oko neformalne grupe “Odbor za Istok” imali u Beogradu.

Berlin glavni partnerPosle četiri godine pauze, u Berlinu će se u utorak održati sednica Poslovnog saveta Srbije i Nemačke.

Srpsku delegaciju predvodi, kako je najavljeno, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, dok će sa nemačke strane sedeti državni sekretar u Ministarstvu za privredu i tehnologiju Bernd Pfafenbah.

Nemačka je, inače, naš prvi spoljnopolitički partner među zemljama Evropske unije sa obimom razmene koja je prošle godine iznosila 1,3 milijarde evra. To Nemačku ubraja među najveće investitore u Srbiji koji u oko 250 nemačkih kompanija i predstavništava zapošljava više od 20.000 radnika i to u svim vitalnim sektorima privrede - industrijska kooperacija, bankarsko-finansijski sektor, saobraćaj, energetika i turizam.

Kako “Novosti” saznaju, najavljeni Poslovni savet biće, zapravo, nastavak razgovora koje su, krajem januara ove godine nemački privrednici okupljeni oko neformalne grupe “Odbor za Istok” imali u Beogradu. Već tada je bilo nagoveštaja o mogućem interesovanju “Er Berlina” za strateško partnerstvo u “Jat ervejzu” i “Jat tehnici”, ulazak Dojče banke na ovdašnje bankarsko tržište, dolazak nemačke firme koja u brojnim državama ima prodavnice tipa “Uradi sam” i njihovo grinfild ulaganje. Takođe, veliki je interes iskazan i za ulaganja u sektore koje Srbija i zvanično najviše podržava - sektor autoindustrije, informatike, elektronike...

U srpskoj privrednoj delegaciji nalaze se brojni predstavnici ovdašnjih javnih preduzeća i državnih firmi. Tu su predstavnici Elektroprivrede Srbije, a koji već imaju dugogodišnju saradnju sa nemačkim energetskim gigantom RVE, a same države i Memorandum o saradnji koji se bavi projektom gradnje elektrane - gornjoj Drini, Đerdap tri i Velika Morava. Ovo će, takođe, biti prilika i da se porazgovara sa “Dojče telekomom” o mogućem učešću na tenderu za prodaju dela akcija “Telekoma Srbija”.

- Nemački partneri su vrlo zainteresovani za strateška ulaganja u srpska javna preduzeća, posebno zbog činjenice da se Srbija, u procesu pridruživanja Uniji, obavezala da će od prvog dana 2012. godine omogućiti ulazak privatnog kapitala u sve segmente koje danas pokrivaju javna preduzeća - navode u Vladi Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik