BiH među najvažnijim partnerima Srbije u regionu

Bez autora
May 13 2014

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednikom Veća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji dveju zemalja, razvoju političkog dijaloga i zajedničkoj sednici vlada koja će biti održana u toku ove godine. Na sastanku, održanom tokom jednodnevne posete premijera Vučića i ministra finansija Lazara Krstića Sarajevu, naglašena je potreba za unapređenjem trgovinske, privredne i investicione saradnje, kao i za potpisivanjem memoranduma o saradnji na trećim tržištima i u oblasti telekomunikacija. Vučić je u obraćanju novinarima nakon susreta sa Bevandom istakao da je u Sarajevo došao kao prijatelj, i da je Bosna i Hercegovina jedna od najvažnijih zemalja za regionalnu saradnju.

BiH među najvažnijim partnerima Srbije u regionuPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednikom Veća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji dveju zemalja, razvoju političkog dijaloga i zajedničkoj sednici vlada koja će biti održana u toku ove godine.

Na sastanku, održanom tokom jednodnevne posete premijera Vučića i ministra finansija Lazara Krstića Sarajevu, naglašena je potreba za unapređenjem trgovinske, privredne i investicione saradnje, kao i za potpisivanjem memoranduma o saradnji na trećim tržištima i u oblasti telekomunikacija.

Vučić je u obraćanju novinarima nakon susreta sa Bevandom istakao da je u Sarajevo došao kao prijatelj, i da je Bosna i Hercegovina jedna od najvažnijih zemalja za regionalnu saradnju.

Niko me nije naterao da dođem u Sarajevo, odluku o tome doneo sam sam. Došao sam da rešavamo manje probleme koje imamo i da unapredimo našu ekonomsku saradnju. Mi smo jedni drugima među najvažnijima, a možda i najvažniji partneri, poručio je predsednik Vlade Srbije.

On je ukazao na to da je Bosna i Hercegovina četvrta zemlja po spoljnotrgovinskoj razmeni, zbog čega je jedan od najvažnijih partnera Srbije u regionu.

Prema njegovim rečima, u prvom kvartalu ove godine rast robne razmene iznosio je 20,9 odsto, što su rekordne cifre u ekonomskoj saradnji dveju zemalja.

Jedinstveno tržište koje je proklamovano CEFTA sporazumom za nas je veoma značajno, naglasio je Vučić i saopštio da je jedna od tema razgovora bilo i stvaranje većeg poverenja između naših građana, pri čemu se očekuje veći priliv turista sa teritorije BiH, kao i srpskih turista u BiH.

On je ukazao na to da je za Bosnu i Hercegovinu Republika Srbija drugi najvažniji investitor, i napomenuo da je vrednost investicije naše zemlje 842 miliona evra, što je veoma značajno.

Poštujemo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Dejtonski sporazum i Republiku Srpsku i želimo da gradimo dobre odnose između naših država. Bogatija Bosna je prilika za bogatiju Srbiju, zaključio je Vučić.

Bevanda je nakon sastanka istakao da posetu predsednika Vlade Srbije doživljava sa punim uvažavanjem, uz ocenu da ona predstavlja nastavak realizacije projekata koje je postavio kao prioritetne, a to su regionalna saradnja i dobri odnosi sa susedima.

Sastanak je dogovoren direktno, nama posrednici nisu potrebni, imamo dobre odnose i na privatnom i na državnom osnovu, naglasio je Bevanda i dodao da je dogovoren i nastavak susreta povodom ekonomskih tema i događaja.

On je izrazio nadu da će dve zemlje nastaviti da budu podrška jedna drugoj.

Prema njegovim rečima, tokom susreta zajednički je ocenjeno da treba nastaviti napred i ne gledati stalno u prošlost, da je fer odnos na svim poljima želja obe strane, a ekonomija prioritet, kao i da robna razmena ima uzlazni trend, ali da na tom planu može da se učini više.

Bevanda je ukazao na to da će zdrav odnos između dve zemlje doprineti tome da njihovi građani kao turisti posećuju i Srbiju, i Bosnu i Hercegovinu, i iskazao zadovoljstvo zbog toga što je domaćin Vučiću i delegaciji Srbije.

Predsednik Vlade Srbije nastavlja posetu susretom sa predsedavajućim i zamenicima predsedavajućih oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik