BiH na 87. konkurentnoj poziciji u svijetu

Bez autora
Nov 20 2013

Vlada Federacije BiH je na tematskoj sjednici, održanoj u Sarajevu, usvojila je Izvještaj o konkurentnosti Bosne i Hercegovine, koji su prezentirali stručnjaci sa Ekonomskog fakulteta i Ekonomskog instituta iz Sarajeva. U ovogodišnjem izvještaju Bosna i Hercegovina je rangirana kao 87. zemlja, od ukupnog uzorka koji čini 148 zemalja svijeta. U odnosu na prošlu godinu, BiH je ostvarila mali pomak, od jedne pozicije (u Izvještaju za 2012-2013. godinu bili smo rangirani kao 88., od 144 zemlje, dok smo godinu ranije bili pozicionirani kao 100. od 142 zemlje. Od zemalja iz regije iza BiH su Grčka, Albanija i Srbija, dok je Slovenija najbolje rangirana, kao 62. zemlja. Najbolje rangirana zemlja svijeta je Švicarska, a začelje drži Čad.

BiH na 87. konkurentnoj poziciji u svijetuVlada Federacije BiH je na tematskoj sjednici, održanoj u Sarajevu, usvojila je Izvještaj o konkurentnosti Bosne i Hercegovine, koji su prezentirali stručnjaci sa Ekonomskog fakulteta i Ekonomskog instituta iz Sarajeva...

U ovogodišnjem izvještaju Bosna i Hercegovina je rangirana kao 87. zemlja, od ukupnog uzorka koji čini 148 zemalja svijeta.

U odnosu na prošlu godinu, BiH je ostvarila mali pomak, od jedne pozicije (u Izvještaju za 2012-2013. godinu bili smo rangirani kao 88., od 144 zemlje, dok smo godinu ranije bili pozicionirani kao 100. od 142 zemlje.

Od zemalja iz regije iza BiH su Grčka, Albanija i Srbija, dok je Slovenija najbolje rangirana, kao 62. zemlja. Najbolje rangirana zemlja svijeta je Švicarska, a začelje drži Čad.

To je publikacija koja se prvi put pojavila 2000. godine. Osnova za ocjenu konkurentne pozicije zemlje je Izvještaj o globalnoj konkurentnosti, koji se publicira od 1979. godine, čiji je autor Svjetski ekonomski forum iz Davosa.

Konkurentnost zemlje je cijeli niz pokazatelja o institucijama, politikama i faktorima koji se smatraju ključnim za održivi razvoj i u konačnici, životni standard građana.

Indeks konkurentnosti zemlje se može raščlaniti na 12 pokazatelja konkurentnosti, koji su grupisani prema specifičnoj težini u pojedinim fazama razvoja konkurentnosti, i to su faktori prve faze razvoja.

Tu se ubrajaju institucije, infrastruktura, makroekonomsko okruženje, zdravstvo i osnovno obrazovanje.

Faktori druge faze razvoja su visoko obrazovanje i usavršavanje, efikasnost tržišta rada, razvijenost finansijskih tržišta, tehnološka spremnost, veličina tržišta, a treće poslovna sofisticiranost i inovacije.

Bosna i Hercegovina se nalazi u drugoj fazi razvoja, fazi vođenoj investicijama, što je jasan indikator da se pored faktora iz prve faze razvoja mora obratiti posebna pažnja i na faktore druge faze.

Ovi pokazatelji predstavljaju izuzetno dobru dijagnozu stanja u zemlji po pojedinim oblastima i pravce budućeg djelovanja.

Pokazatelji BiH prema ovim stubovima su: prva faza razvoja - institucije 71, infrastruktura 83, makroekonomsko okruženje 104, zdravstvo i osnovno obrazovanje 46, druga faza - visoko obrazovanje i usavršavanje 63, efikasnost tržišta roba 104, efikasnost tržišta rada 88, razvijenost finansijskih tržišta 113, tehnološka spremnost 73, veličina tržišta 98 i treća faza razvoja - poslovna sofisticiranost 110 i inovacije 63.

Federalna vlada je zaključila da je potrebno da ured premijera FBiH, u saradnji sa Ekonomskim fakultetom i Ekonomskim institutom iz Sarajeva pripremi i predloži konkretan oblik saradnje u ovoj oblasti za naredni period.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik