BiH najmanje zadužena država na prostoru ex Jugoslavije

Bez autora
Jul 03 2017

U poređenju s državama okruženja, BiH je i u relativnom i u apsolutnom iznosu najmanje zadužena država, i praktično je jedina država na prostoru ex Jugoslavije koja ispunjava mastrihtske kriterije. Na predstojećoj sjednici Parlamenta BiH, zakazanoj za 5. juli, zastupnici će razmatrati Informaciju o javnom dugu države koji je za 1,2 posto uvećan u posljednjih 12 mjeseci.Javna zaduženost BiH trenutno iznosi 12 milijardi KM, odnosno 6 milijardi eura, što čini 39, 8 posto bruto domaćeg proizvoda. BiH dakle ispunjava mastrihtske kriterije koji propisuju da javni dug države ne bi smio biti veći od 60 posto bruto domaćeg proizvoda.

BiH najmanje zadužena država na prostoru ex JugoslavijeU poređenju s državama okruženja, BiH je i u relativnom i u apsolutnom iznosu najmanje zadužena država, i praktično je jedina država na prostoru ex Jugoslavije koja ispunjava mastrihtske kriterije.

Na predstojećoj sjednici Parlamenta BiH, zakazanoj za 5. juli, zastupnici će razmatrati Informaciju o javnom dugu države koji je za 1,2 posto uvećan u posljednjih 12 mjeseci.

Javna zaduženost BiH trenutno iznosi 12 milijardi KM, odnosno 6 milijardi eura, što čini 39, 8 posto bruto domaćeg proizvoda. BiH dakle ispunjava mastrihtske kriterije koji propisuju da javni dug države ne bi smio biti veći od 60 posto bruto domaćeg proizvoda.

U poređenju s državama okruženja, BiH je i u relativnom i u apsolutnom iznosu najmanje zadužena država, i praktično je jedina država na prostoru ex Jugoslavije koja ispunjava mastrihtske kriterije.

Primjera radi, javni dug Hrvatske trenutno iznosi 39 milijardi eura što čini 85 posto BDP-a. Dakle, u apsolutnom iznosu hrvatski javni dug je šest puta veći od javnog duga BiH, dok je u relativnom pogledu, mjereno učešćem javnog duga u bruto domaćem proizvodu, Hrvatska dvostruko zaduženija od BiH.

Srbija također ne ispunjava mastrihtske kriterije: javni dug naših istočnih susjeda (25 milijardi eura) nominalno je četiri puta veći od javnog duga BiH, dok je mjereno udjelom javnog duga u BDP-u, Srbija također dvostruko zaduženija od BiH.

Osim relativno niske zaduženosti, BiH ima i neuporedivo povoljniju strukturu javnog duga. Naime, glavninu našeg javnog duga (skoro 85 posto) čine dugoročni krediti Svjetske banke, EBRD-a i EIB-a, s niskom kamatnom stopom i dugim rokom otplate, dok većinu javnog duga Srbije i Hrvatske čine kratkoročne pozajmice nastale emisijom državnih obveznica, s kratkim rokom otplate (3-6 godina) i visokom kamatnom stopom (4 do 6 posto) dok je prosječna kamatna stopa javnog duga BiH svega 1,7 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik