BiH nazadovala na najnovijoj "Doing" listi Svjetske banke

Bez autora
Oct 31 2017

Bosna i Hercegovina je u najnovijem izvještaju Svjetske banke "Doing Business 2017" koji je objavljen danas nazadovala za sedam mjesta i sada se nalazi na 86. mjestu.Od ukupno 190 zemalja, BiH je u 10 kategorija, koliko se analizira, najlošije plasirana kada je riječ o procesu započinjanja biznisa i nalazi se na 175. mjestu. Kada je riječ o procesu dobijanja građevinskih dozvola, nalazi se na 166. mjestu. BiH najbolje stoji kada je riječ o rješavanju nesolventnosti i to na 40. mjestu.

BiH nazadovala na najnovijoj "Doing" listi Svjetske bankeBosna i Hercegovina je u najnovijem izvještaju Svjetske banke "Doing Business 2017" koji je objavljen danas nazadovala za sedam mjesta i sada se nalazi na 86. mjestu.

Od ukupno 190 zemalja, BiH je u 10 kategorija, koliko se analizira, najlošije plasirana kada je riječ o procesu započinjanja biznisa i nalazi se na 175. mjestu. Kada je riječ o procesu dobijanja građevinskih dozvola, nalazi se na 166. mjestu. BiH najbolje stoji kada je riječ o rješavanju nesolventnosti i to na 40. mjestu.

Dobiti kredit u BiH za započinjanje biznisa nije jednostavno, što je BiH stavilo na tek 55. mjesto, a kada je riječ o plaćanju poreza, zauzima tek 137. poziciju. Generalno, BiH je nazadovala u ukupnom skoru za sedam pozicija i sada je 86. država prema ocjenama Svjetske banke u oblasti lakoće poslovanja.

Koliko je bitan rezultat istraživanja koji radi Svjetska banka najbolje govori činjenica da se napredak ekonomije jedne zemlje, njeno pozicioniranje prema investitorima i nova ulaganja najčešće mjere statusom i pozicijom koju država zauzima na "Doing Business" listi.

Domaći političari tako mogu iznositi brojne podatke o povećanju zaposlenosti, o rastu BDP-a i brojnim drugim segmentima, ali je jedan od najmjerodavnijih podataka stanja privrede jedne zemlje pozicija na "Doing Business" listi Svjetske banke, prema kojoj se orjentišu i investitori koji planiraju ulaganja u nekoj državi.

Posljednji rezultat istraživanja i pozicioniranja BiH na spomenutoj listi nikako nije ohrabrujući i govori da BiH uprkos pokrenutim reformama ne kotira dobro u međunarodnim krugovima.

"Doing Business" lista obuhvata 11 oblasti poslovne regulacije u 190 zemalja. Za konačni skor i ranking zemlje mjeri se deset oblasti i to: započinjanje biznisa, rješavanje građevinskih dozvola, snabdijevanje električnom energijom, registrovanje svojine, dobijanje kredita, zaštita manjinskih investitora, plaćanje poreza, prekogranična trgovina, sprovođenje ugovora i rješavanje nesolventnosti.

Svjetska banka prikuplja podatke iz četiri izvora – iz zakona i propisa, od saradnika "Doing Business" liste, od vlade posmatrane zemlje i od regionalnih službenika Svjetske banke.

Kada je riječ o regionu, najbolje je plasirana Makedonija i to na 11. poziciji, Kosovo je na 40. mjestu, Crna Gora na 42., a Srbija na 43. mjestu, dok je Hrvatska na 51. mjestu. Na samom vrhu su Novi Zeland, Singapur i Danska koji su iz svih deset kategorija dobili najbolje ocjene. Kompletnu listu pogledajte na OVOM LINKU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik