Bolja privredna saradnja sa Indijom

Bez autora
Jul 30 2013

Dobru političku saradnju Srbije i Indije ne prate tako razvijeni ekonomski odnosi i postoji veliki prostor za unapređenje privrednih aktivnosti u svim oblastima. Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić je na sastanku sa novoimenovanom ambasadorkom Indije u Beogradu Narinder Čauhan u PKS, istakao da su brojne mogućnosti za saradnju srpskih i indijskih kompanija u sektoru informacionih tehnologija i telekomunikacija, farmacije i biotehnologije, automobilskoj, namenskoj i hemijskoj industriji, rudarstvu, zdravstvenom turizmu, bankarstvu, sportu, medijima. Sertić je podsetio na bilateralne ugovore između Srbije i Indije, koji treba da budu osnova za intenzivniju ekonomsku saradnju dve zemlje. Srpska ekonomija je na početku oporavka i postoji jaka politička volja za reformu, a PKS, kao nacionalna asocijacija srpske privrede, najglasnija je u promovisanju tog novog ekonomskog sistema.

Bolja privredna saradnja sa IndijomDobru političku saradnju Srbije i Indije ne prate tako razvijeni ekonomski odnosi i postoji veliki prostor za unapređenje privrednih aktivnosti u svim oblastima, rekao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić.

On je na sastanku sa novoimenovanom ambasadorkom Indije u Beogradu Narinder Čauhan u PKS, istakao da su brojne mogućnosti za saradnju srpskih i indijskih kompanija u sektoru informacionih tehnologija i telekomunikacija, farmacije i biotehnologije, automobilskoj, namenskoj i hemijskoj industriji, rudarstvu, zdravstvenom turizmu, bankarstvu, sportu, medijima.

Sertić je podsetio na bilateralne ugovore između Srbije i Indije, koji treba da budu osnova za intenzivniju ekonomsku saradnju dve zemlje.

Srpska ekonomija je na početku oporavka i postoji jaka politička volja za reformu, a PKS, kao nacionalna asocijacija srpske privrede, najglasnija je u promovisanju tog novog ekonomskog sistema, poručio je Sertić.

U saopštenju PKS se ističe da je Narinder Čauhan ukazala na mogućnosti uspostavljanja joint-venture aranžmana u oblasti tekstilne i industrije obuće, podsetivši da je Indija bogata sirovinama, koje bi mogle da se dopremaju u Srbiju, gde bi bila organizovana proizvodnja. Za povoljnije uslove izvoza mogli bi da se iskoriste preferencijalni status sa Evropskom unijom i sporazumi o slobodnoj trgovini, koje Srbija ima sa nekoliko zemalja, dodala je ona.

Ambasadorka je ukazala da treba češće organizovati posete privrednih delegacija Indije i Srbije, kako bi se, kroz zajedničke kontakte, utvrdile mogućnosti za investiranje, ali i prepoznale i otklonile barijere u trgovinskoj razmeni i saradnji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik