Bolje poslovno okruženje u Srbiji

Bez autora
Nov 12 2013

Inspekcijski nadzor u Srbiji privrednicima danas predstavlja manje opterećenje nego ranije, dok je korupcija manji problem, pokazuju prvi nalazi Poslovne ankete koju je među 1.000 preduzeća u Srbiji sproveo USAID.Privreda, međutim, i dalje smatra da dugotrajne administrativne procedure i visoke kamatne stope negativno utiču na poslovno okruženje u našoj zemlji. U poređenju sa stanjem u protekle dve godine, sada se mnogo manje vremena i novca troši na saradnju sa inspektorima. Izdavanje dozvola za rad preduzeća takođe je pojednostavljeno.

Bolje poslovno okruženje u SrbijiInspekcijski nadzor u Srbiji privrednicima danas predstavlja manje opterećenje nego ranije, dok je korupcija manji problem, pokazuju prvi nalazi Poslovne ankete koju je među 1.000 preduzeća u Srbiji sproveo USAID.

Privreda, međutim, i dalje smatra da dugotrajne administrativne procedure i visoke kamatne stope negativno utiču na poslovno okruženje u našoj zemlji, navedeno je u današnjem saopštenju USAID-a u Srbiji.

"U poređenju sa stanjem u protekle dve godine, sada se mnogo manje vremena i novca troši na saradnju sa inspektorima. Izdavanje dozvola za rad preduzeća takođe je pojednostavljeno", rekao je Džo Lauter, direktor USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja.

Lauter je ovo naveo tokom priprema za objavljivanje rezultata Poslovne ankete USAID-a, koji će biti predstavljeni 13. novembra u Privrednoj komori Srbije. Ovaj događaj će otvoriti ministar privrede Saša Radulović, i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Rezultati Poslovne ankete, koja se sprovodi već treću godinu, pokazuju da je većina preduzeća i dalje konzervativna, da tek sedam odsto njih izvoze svoju robu i usluge, dok ogromna većina plasira svoje proizvode i usluge samo u svom gradu ili mestu.

Više od dve trećine privrednika smatra da na njihovo poslovanje negativno utiču obimne administrativne procedure, nepotrebni parafiskalni nameti, visoki porezi na zarade i doprinosi, kao i inflacija i nestabilnost kursa dinara. Uz to, privrednici navode da su dostupni izvori finansiranja uglavnom neadekvatni usled visokih kamatnih stopa i taksi, sredstava obezbeđenja potrebnih za dobijanje zajmova, kao i indeksacije kredita u stranoj valuti.

"Uprkos nepovoljnom poslovnom okruženju, rezultati ankete pokazuju da je skoro devet od deset preduzeća ostvarilo profit 2012. godine, skoro isto koliko i u protekle dve godine", rekao je Lauter.

Godišnja Poslovna anketa USAID-a predstavlja najobuhvatnije istraživanje konkurentnosti u Srbiji. Njeni nalazi predstavljaju međugodišnje uporedive podatke o poslovnom okruženju, i ukazuju na oblasti u kojima Vlada Srbije treba da se usredsredi na reforme kako bi unapredila okruženje u kome preduzeća mogu da rastu i otvaraju nova radna mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik