Business Insider: Hrvatska 10. po vjerojatnosti bankrota

Bez autora
May 24 2011

Business Insider uvrstio je Hrvatsku na "prestižnu" listu 21 zemlje kojima prijeti bankrot! Hrvatska je na ovom popisu ekonomski najugroženijih zauzela visoko deseto mjesto. Lista uspoređuje današnje cijene petogodišnjeg CDS-a (credit default swap). Radi se o izračunu koji pokazuje koliko je sredstava svakoj pojedinoj zemlji potrebno da osigura nova vanjska zaduženja, koja su ekonomski nestabilnim državama potrebna za otplaćivanje postojećih dugova i svakodnevno funkcioniranje. CDS se izražava svojevrsnim koeficijentom, koji pokazuje koliko je sredstava pojedinoj državi potrebno da bi osigurala inozemni zajam. Petogodišnji CDS u iznosu od 1000 bps-a znači da je državi potrebno milijun dolara da osigura 10 milijuna dolara duga.

Business Insider: Hrvatska 10. po vjerojatnosti bankrotaBusiness Insider uvrstio je Hrvatsku na "prestižnu" listu 21 zemlje kojima prijeti bankrot! Hrvatska je na ovom popisu ekonomski najugroženijih zauzela visoko deseto mjesto.

Lista uspoređuje današnje cijene petogodišnjeg CDS-a (credit default swap). Radi se o izračunu koji pokazuje koliko je sredstava svakoj pojedinoj zemlji potrebno da osigura nova vanjska zaduženja, koja su ekonomski nestabilnim državama potrebna za otplaćivanje postojećih dugova i svakodnevno funkcioniranje.

CDS se izražava svojevrsnim koeficijentom, koji pokazuje koliko je sredstava pojedinoj državi potrebno da bi osigurala inozemni zajam. Petogodišnji CDS u iznosu od 1000 bps-a znači da je državi potrebno milijun dolara da osigura 10 milijuna dolara duga.

Hrvatska, koja se nalazi na desetom mjestu ove liste, prema Business Insideru ima petogodišnji CDS u visini od 264,83 bps-a. U najgoroj situaciji nalaze se Grčka i Venezuela, jedine svjetske zemlje kojima je potrebno više od milijun dolara jamstva da bi osigurale zajam u visini od 10 milijuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik