Cene robe i usluga u martu niže za 0,3 odsto

Bez autora
Apr 13 2014

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene robe i usluga u martu ove godine, u odnosu na februar, u proseku niže za 0,3 odsto. U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u martu, kada se uporede sa istim mesecom 2013. godine, povećane za 2,3 odsto, dok su u odnosu na decembar prošle godine veće za 1,2 odsto.Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje u martu ove godine, u poređenju sa prethodnim mesecom, najveći pad cena zabeležen je u grupama hrana i bezalkoholna pića - za 0,8 odsto, komunikacije - za 0,6 odsto, odeća i obuća i rekreacija i kultura - za po 0,4 odsto.

Cene robe i usluga u martu niže za 0,3 odstoRepublički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene robe i usluga u martu ove godine, u odnosu na februar, u proseku niže za 0,3 odsto.

U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u martu, kada se uporede sa istim mesecom 2013. godine, povećane za 2,3 odsto, dok su u odnosu na decembar prošle godine veće za 1,2 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje u martu ove godine, u poređenju sa prethodnim mesecom, najveći pad cena zabeležen je u grupama hrana i bezalkoholna pića - za 0,8 odsto, komunikacije - za 0,6 odsto, odeća i obuća i rekreacija i kultura - za po 0,4 odsto.

Pad cena registrovan je i u grupama obrazovanje - za 0,2 odsto i transport - za 0,1 odsto.

Cene su porasle u grupama restorani i hoteli - za 0,5 odsto, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana - za 0,2 odsto, alkoholna pića i duvan i zdravstvo - za po 0,1 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, podseća se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik