Centralna banka BiH objavila očekivanja vezana za inflaciju u 2023. godini

Bez autora
Jul 09 2023

Inflacija je ponovo postala jedan od ključnih makroekonomskih izazova i njena dinamika diktira ekonomski učinak i u zemlji i u inostranstvu.

Prikupljanje informacija kroz anketu o inflacijskim očekivanjima dobilo je na dodatnoj važnosti i CBBiH kao važan segment komunikacijske strategije provodi kvartalnu anketu o inflacijskim očekivanjima, sa ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata, a učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

- Rezultati ankete provedene u junu 2023. ukazuju na stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću godinu. Očekivana agregirana inflacija za tekuću 2023. iznosi 8,3 posto, a što je u skladu sa očekivanjima iskazanim u martu 2023, što govori da se očekivanja nisu bitno mijenjala u protekla 3 mjeseca i da se na tržištima ne primjećuju faktori koji bi ubrzali inflaciju u drugoj polovini godine. Inflacijska očekivanja za 2024. u ovom krugu anketiranja iznose 5,5 posto.

Ovi pokazatelji govore da se očekuje postepeno smirivanje inflacijskih pritisaka u toku 2023. i 2024, ali da je inflacija još na mnogo višem nivou od višegodišnjeg prosjeka i da finansijske institucije kalkulišu sa povećanim stopama kroz duži period, saopćeno je iz CBBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik