Dalje jačanje parlamentarne saradnje Srbije i Italije

Bez autora
Jul 24 2024

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić ocenio je u Rimu, tokom razgovora sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Italije Lorencom Fontanom, da je povezivanje dveju država na parlamentarnom nivou od velikog značaja za njihovo političko povezivanje.

Đurić, koji boravi u zvaničnoj poseti Italiji, podvukao je da su odnosi Srbije i Italije tradicionalno prijateljski, uz napomenu da se ove godine obeležava 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i 15 godina strateškog partnerstva.

On je podsetio na to da je Srbija u poslednjih deset godina udvostručila svoj BDP i izgradila nove puteve, što je rezultat konstantnog jačanja na polju ekonomije.

Ministar je ponovio da je punopravno članstvo Srbije u EU naš primarni spoljnopolitički cilj, pri čemu je izrazio zahvalnost Italiji na tome što nam pruža podršku u procesu evrointegracija.

Đurić se, tokom zvanične posete Italiji, susreo i sa predstavnicima Grupe prijatelja Italija–Srbija italijanskog parlamenta.

On je ocenio da je parlamentarna saradnja značajan kanal komunikacije dveju zemalja, naglasivši da srpski i italijanski parlament imaju čvrste i prijateljske odnose, koje je potrebno dodatno snažiti i produbljivati.

Ministar je istakao da je Srbija danas fokusirana na jačanje svoje ekonomije, izgradnju auto-puteva i železnica i unapređenje životnog standarda građana.

Đurić je podsetio na to da su u samo poslednjih 48 sati u Srbiji otvorene dve italijanske fabrike, što je potvrda veoma intenzivne ekonomske saradnje.

Šef srpske diplomatije je ponovio da punopravno članstvo u EU ostaje naš strateški prioritet, te je zahvalio prijateljskoj Italiji na podršci u procesu evrointegracija Srbije.

Đurić je zaključio da prijemom Srbije u EU evropska porodica dobija pouzdanog partnera i dodatnu vrednost u svim oblastima, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik