Dan end Bredstrit: U Srbiji umeren rizik poslovanja

Bez autora
Jun 06 2011

Međunarodna agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Dan end Bredstrit (Dun & Bradstreet) u izveštaju za jun je Srbiju svrstala u grupu zemalja za umerenim rizikom poslovanja. Bonitetna kuća, koja prati rizike poslovanja u 132 države sveta, navela je da Srbija ima naznake stabilnosti trenda rejtinga za razliku od prošlomesečnog, kada je imala pogoršan rejting.Srbija čini minimalan napredak u borbi protiv korupcije, a zemlja je "žrtva prisvajanja od strane moćnih oligarha".

Dan end Bredstrit: U Srbiji umeren rizik poslovanjaMeđunarodna agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Dan end Bredstrit (Dun & Bradstreet) u izveštaju za jun je Srbiju svrstala u grupu zemalja za umerenim rizikom poslovanja.

Bonitetna kuća, koja prati rizike poslovanja u 132 države sveta, navela je da Srbija ima naznake stabilnosti trenda rejtinga za razliku od prošlomesečnog, kada je imala pogoršan rejting.

Prema oceni analitičara Dan end Bredstrita, Srbija čini minimalan napredak u borbi protiv korupcije, a zemlja je "žrtva prisvajanja od strane moćnih oligarha".

Agencija podseća da je premijer Mirko Cvetković nedavno najavio planove da se "ukinu povlastice i monopoli", što je dobar početak, ali, kako je navedeno, "izboriti se sa ovim problemom je spor i težak posao".

Dodaje se da je napredak Srbije ka Evropskoj uniji (EU) i statusu kandidata vidljiv, a politička situacija u zemlji se "polako stabilizuje nakon neuspešnog pokušaja da se izazovu prevremeni izbori".

"Dan end Bredstrit navodi da su razgovori između Beograda i Prištine o rešavanju seta pitanja vezanih za proglašenje nezavisnosti Kosova zastali već u ranoj fazi, dok je egzodus azilanata iz Srbije izazvao reakcije u nekim zemljama EU koje su zbog toga pozivale da se Srbiji ukine bezvizni režim", saopštila je bonitetna kuća Rating, koja je zastupnik Dan end Bredstrita za Srbiju.

Procena je, kako se ističe u saopštenju, da Srbija mora naporno da radi "kako bi održala pozitivnu percepciju svojih reformskih napora dok se ne donese odluka o kandidaturi ovog leta".

Ta bonitetna kuća je ocenila i da neuspeh prodaje Telekoma Srbije predstavlja neposredan problem za vladu, zbog čega sada mora ili da smanji javnu potrošnju, šro je, kako je navedeno, "skoro nemoguće u predizbornoj godini", ili da poveća alternativna finansiranja.

Kako se dodaje, usvajanjem izmena u finansijskim zakonima zemlje početkom maja, Srbija je na komercijalnom planu učinila važan korak ka modernizaciji svog finansijskog sektora.

Rejting koji Dan end Bredstrit dodeljuje određenoj zemlji ukazuje na rizik poslovnog okruženja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Rejting ovog meseca nije povećan nijednoj državi, dok je smanjen Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Alžiru, Maroku, Peruu, Saudijskoj Arabiji i Siriji.

Najveći rejting imaju Nemačka i Švajcarska, dok je u regionu Slovenija država sa najvećim rejtingom, a za njom slede Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Albanija, Makedonija, Mađarska i Grčka.

Niži rejting od Srbije u regionu ima jedino Bosna i Hercegovina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik