Dan i Bredstrit: Ubrzan tempo oporavka srpske privrede

Bez autora
Nov 02 2010

Najveća bonitetna kuća na svetu "Dan i Bredstrit" je u novembarskom izveštaju zadržala za Srbiju rejting DB4d, što našu zemlju svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja, ali uz ocenu da je tempo oporavka srpske privrede ubrzan.U izveštaju se podseća da je, prema podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku, realni bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u drugom kvartalu ove godine porastao za oko dva odsto u odnosu na isti kvartal lane. Iako su performanse u drugom kvartalu ove godine bolje od očekivanih, u D&B predviđaju rast realnog BDP-a za 1,3 odsto u 2010, kao i prisutnost rizika pri daljem ekonomskom rastu.

Dan i Bredstrit: Ubrzan tempo oporavka srpske privredeNajveća bonitetna kuća na svetu "Dan i Bredstrit" je u novembarskom izveštaju zadržala za Srbiju rejting DB4d, što našu zemlju svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja, ali uz ocenu da je tempo oporavka srpske privrede ubrzan.

U izveštaju se podseća da je, prema podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku, realni bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u drugom kvartalu ove godine porastao za oko dva odsto u odnosu na isti kvartal lane.
 
Iako su performanse u drugom kvartalu ove godine bolje od očekivanih, u D&B predviđaju rast realnog BDP-a za 1,3 odsto u 2010, kao i prisutnost rizika pri daljem ekonomskom rastu.

Sa opadanjem spoljne potražnje i rasta izvoza, ključni faktori ekonomskog oporavka će oslabiti u drugoj polovini godine, dok je značajan podsticaj domaće potražnje neizvestan zbog niskih plata, povećanih cena hrane i prevoza i samo blagog oporavka u dostupnosti kredita, navedeno je u izveštaju.
 
S druge strane pozitivno je što je vlada, u okviru ekonomskog programa koji je podržao Međunarodni monetarni fond, već implementirala većinu političko osetljivih strukturnih reformi koje će pomoći jačanju srednjoročnih razvojnih planova.
 
U regiji i dalje najveći rejting ima Slovenija (DB2c), a za njom slede Hrvatska (DB3d), Bugarska, Rumunija, Mađarska i Albanija (DB4a), Makedonija i Grčka (DB4b) i Srbija (DB4d).

Niži rejting od Srbije u regionu ima Bosna i Hercegovina (DB6a), navedeno je u izveštaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik