D&B: Ekonomske perspektive Srbije i dalje su slabe

Bez autora
Sep 05 2010

Ekonomske perspektive u Srbiji i dalje su slabe i na srpsku ekonomiju negativno utiču stav Međunarodnog suda pravde i antikorupcijski zakon. D&B je zadržao Srbiji rejting od DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja. D&B navodi da su ekonomske perspektive Srbije slabe, iako izgleda da je srpska ekonomija na putu oporavka, najvećim delom zbog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) da se secesijom Kosova od Srbije ne krši međunarodno pravo. Stav MSP-a, pored lošeg uticaja na političku stabilnost zemlje i njenu kandidaturu za članstvo u EU, ima negativne efekte i na srpsku ekonomiju. U izveštaju agencije navodi se da je nakon izjašnjavanja MSP-a dinar pao prema evru primoravajući Narodnu banku Srbije (NBS) da interveniše a takođe se rizik od odbijanja investicija dodatno povećava zbog straha od rastuće nestabilnosti u regionu.

D&B: Ekonomske perspektive Srbije i dalje su slabeEkonomske perspektive u Srbiji i dalje su slabe i na srpsku ekonomiju negativno utiču stav Međunarodnog suda pravde i antikorupcijski zakon, ocenila je međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit (Dun&Bradstreet, D&B).

Kako se navodi u septembarskom izveštaju, D&B je zadržao Srbiji rejting od DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja.

D&B navodi da su ekonomske perspektive Srbije slabe, iako izgleda da je srpska ekonomija na putu oporavka, najvećim delom zbog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) da se secesijom Kosova od Srbije ne krši međunarodno pravo.

- Stav MSP-a, pored lošeg uticaja na političku stabilnost zemlje i njenu kandidaturu za članstvo u EU, ima negativne efekte i na srpsku ekonomiju - ocenjuje D&B.

U izveštaju agencije navodi se da je nakon izjašnjavanja MSP-a dinar pao prema evru primoravajući Narodnu banku Srbije (NBS) da interveniše a takođe se rizik od odbijanja investicija dodatno povećava zbog straha od rastuće nestabilnosti u regionu.

Agencija za utvrđivanje rejtinga ocenila i da Izmene i dopune Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje je skupština usvojila u avgustu, predstavljaju veliki korak unazad u borbi protiv korupcije.

- Kontroverzne promene koje političarima daju pravo da istovremeno sprovode i zakonodavne i izvršne funkcije oslabiće kontrolu nad funkcionerima i doneti haos u oblasti sukoba interesa, što će imati negativan uticaj na poslovanje i ekonomiju - ističe se u izveštaju.

D&B navodi i da je NBS u nastojanju da privuče što više investitora za dinarska ulaganja podigla ključnu kamatu na 8,50 odsto.

Rastuća stopa doprinela je padu vrednosti dinara prema evru, što odvraća investitore od kupovine drzavnih zapisa i otezava vladi finansiranje budzetskog deficita.

U izveštaju se navodi da su trezorski zapisi kljucni izvor finansiranja budzetskog deficita u 2010, za koji se, s obzirom na projektovani manjak prihoda, očekuje da dostigne 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda prema planiranih četiri odsto.

U regionu i dalje najveći rejting ima Slovenija (DB2c), a slede Hrvatska (DB3d), Bugarska, Rumunija, Mađarska i Albanija (DB4a), Makedonija i Grčka (DB4b). Niži rejting od Srbije u regionu ima Bosna i Hercegovina - DB6a.

Rejting koji D&B dodeljuje određenoj zemlji ukazuje na rizik poslovnog okruženja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i isplativosti potencijalnih investicija.

Kriterijumi D&B u određivanju rejtinga zemlje su politički rizik, poslovni, makroekonomski i spoljni rizik, pri čemu je rizičnost podeljena u sedam nivoa a svaki nivo u četiri kvartala.

Međunarodna kompanija Dan i Bredstrit, sa sedištem u SAD, prva je i najveća bonitetna kuća na svetu, osnovana pre više od 160 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik