D&B: Srbija zemlja sa umerenim rizikom poslovanja

Bez autora
Oct 05 2010

Najveća bonitetna kuća na svetu Dun & Bradstreet (D&B) u oktobarskom izveštaju je zadržala Srbiji rejting od DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja. U najnovijoj analizi D&B se konstatuje da je poslovni rizik u Srbiji i dalje povećan i da je to posledica smanjene kreditne sposobnosti, većeg broja bankrotstva kompanija i slabije ekonomske perspektive. Pozitivno je to što je paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pružio potrebnu podršku finansijskom sektoru, dok je Evropska banka za obnovu i razvoj osigurala strane banke, koje posluju u našoj zemlji, iznad tekućih obaveza u regionu. Finansijski sektor i dalje je visoko rizičan, dok se komercijalno okruženje u zemlji suočava sa pogoršanjem trenda performansi plaćanja. Zbog toga D&B i dalje preporučuje korišćenje potvrđenog akreditiva pri poslovanju sa kompanijama iz Srbije. Krajem avgusta misija MMF-a sprovela petu reviziju ekonomskog programa, kao deo stand-by aranžmana sa Srbijom u vrednosti od 2,9 milijardi evra potpisanog sredinom maja 2009.

D&B: Srbija zemlja sa umerenim rizikom poslovanjaNajveća bonitetna kuća na svetu Dun & Bradstreet (D&B) u oktobarskom izveštaju je zadržala Srbiji rejting od DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja.

U najnovijoj analizi D&B se konstatuje da je poslovni rizik u Srbiji i dalje povećan i da je to posledica smanjene kreditne sposobnosti, većeg broja bankrotstva kompanija i slabije ekonomske perspektive.

Pozitivno je to, ističe se u analizi D&B, što je paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pružio potrebnu podršku finansijskom sektoru, dok je Evropska banka za obnovu i razvoj osigurala strane banke, koje posluju u našoj zemlji, iznad tekućih obaveza u regionu.

Finansijski sektor i dalje je visoko rizičan, dok se komercijalno okruženje u zemlji suočava sa pogoršanjem trenda performansi plaćanja, ističe se dalje u analizi.

Zbog toga D&B i dalje preporučuje korišćenje potvrđenog akreditiva pri poslovanju sa kompanijama iz Srbije.

U izveštaju se podseća da je krajem avgusta misija MMF-a sprovela petu reviziju ekonomskog programa, kao deo stand-by aranžmana sa Srbijom u vrednosti od 2,9 milijardi evra potpisanog sredinom maja 2009.

Mišljenje MMF-a je da su ekonomske performanse zadovoljavajuće i da je postignut napredak u strukturnim odrednicama, podseća se u izveštaju B&D i ukazuje na napredak u strukturnim reformama, posebno u oblasti zdravstva, obrazovanja i penzionog sistema, uz napomenu da su veće reforme u oblasti poslovnog okruženja znatno sporije od očekivanja.

Rejting D&B ovog meseca nije povećan nijednoj državi, a smanjen je Vijetnamu. U regiji i dalje najveći rejting ima Slovenija (DB2c), a za njom slede Hrvatska (DB3d), Bugarska, Rumunija, Mađarska i Albanija (DB4a), Makedonija i Grčka (DB4b) i Srbija (DB4d).

Niži rejting od Srbije, koju B&D smatra za politički rizičnu zemlju, u regionu ima Bosna i Hercegovina sa dodeljenim rejtingom (DB6a), navedeno je u saopštenju te rejtinške agencije.

Rejting koji D&B dodeljuje nekoj zemlji ukazuje na rizik poslovnolg okružuenja u toj državi i daje informacije o efikasnosti plaćanja prema inostranstvu, kao i isplativosti potencijalnih investicija.

Pokazatelji koje B&D koristi u određivanju rizika neke zemlje su politički, poslovni, makroekonomski i spoljni rizik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik