Do kraja godine inflacija šest odsto

Bez autora
Feb 16 2011

Narodna banka Srbije očekuje značajniji pad inflacije u drugoj polovini godine, tako da bi se krajem 2011. inflacija kretala na nivou od oko šest odsto. Međugodišnja inflacija će dostići vrh krajem prvog tromesečja ili početkom drugog, a zatim se u drugoj polovini godine očekuje i njen pad. Mere monetarne politike, i očekivana stabilizacija cena hrane sa novom poljoprivrednom sezonom, trebalo bi da dovedu do pada inflacije u drugoj polovini 2011. godine i njenog postepenog približavanja cilju koji za kraj godine iznosi 4,5 plus minus 1,5 odsto. Ključni rizici u ovoj projekciji inflacije odnose se na moguće brže povećanje zarada u javnom sektoru, rast regulisanih cena i cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao i brži od očekivanog pad ili rast premije rizika Srbije.

Do kraja godine inflacija šest odstoInflacija bi u drugoj polovini godine trebalo da iznosi šest odsto, poručuju iz Narodne banke. Posle završetka postojećeg aranžmana sa MMF-om, Srbija bi trebalo da napravi aranžman iz predostrožnosti, kaže viceguverner Bojan Marković.

Narodna banka Srbije očekuje značajniji pad inflacije u drugoj polovini godine, tako da bi se krajem 2011. inflacija kretala na nivou od oko šest odsto, izjavio je viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković.

Prema njegovim rečima, međugodišnja inflacija će dostići vrh krajem prvog tromesečja ili početkom drugog, a zatim se u drugoj polovini godine očekuje i njen pad.

"Mere monetarne politike, i očekivana stabilizacija cena hrane sa novom poljoprivrednom sezonom, trebalo bi da dovedu do pada inflacije u drugoj polovini 2011. godine i njenog postepenog približavanja cilju koji za kraj godine iznosi 4,5 plus minus 1,5 odsto", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, ključni rizici u ovoj projekciji inflacije odnose se na moguće brže povećanje zarada u javnom sektoru, rast regulisanih cena i cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao i brži od očekivanog pad ili rast premije rizika Srbije.

Aranžman iz predostrožnosti

Marković je rekao da je stav Narodne banke da  Srbija, posle završetka postojećeg stend baj aranžmana sa MMF-om, trebalo da uđe u aranžman iz predostrožnosti sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Marković je, na predstavljanju najnovijeg izveštaja o inflaciji u NBS, precizirao da je Srbija u poslednje vreme povukla samo deo tranši kredita od MMF-a tako da joj nisu potrebna kreditna sredstva kroz novi aranžman, koliko mogućnost da može da ih povuče ako se desi nešto nepredviđeno.

Prema njegovim rečima, Srbija je u svetskim razmeram relativno mala zemlja i ne postoji mnogo eminenetnih svetskih analitičara koji se bave razvojem ekonomske situacije u Srbiji, pa bi kontrolna uloga MMF-a bila značajna za strane investitore koji žele da ulažu u Srbiju.

Marković je istakao da prisustvo MMF-a smanjuje neizvesnosti i premiju rizika zemlje, što čini jeftinijim zaduživanje države i privrede.

Misija MMF boravi u Beogradu od 9. do 23. februara u okviru sedmog, poslednjeg kvartalnog razmatranja rezultata ostvarenih u sprovođenju stend-baj aranžmana.

Srbiji je aranžmanom s MMF koji je potpisan u maju 2009, odobren zajam od oko tri milijarde evra za jačanje deviznih rezervi, od čega je do sada iskorišćeno oko 1,51 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik