Dobar iskorak tuzlanske privrede

Bez autora
Mar 02 2023

Privreda TK-a lani je uspjela da postigne određene rezultate, a prije svega bih istakao povećanje izvoza za 38 posto, kazao je Nedret Kikanović.

Privreda Tuzlanskog kantona je u 2022. u izuzetno teškim okolnostima koje su vladale, kako na globalnom tako i na nivou BiH, uspjela da ostvari dobre rezultate, kazao je Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore TK-a, govoreći o rezultatima u protekloj godini, te naglašavajući da je 2022. za privrednike bila teška, a projekcije su da će se isti trend zadržati i u 2023.

Nameti

- Privreda TK-a lani je uspjela da postigne određene rezultate, a prije svega bih istakao povećanje izvoza za 38 posto i trend povećanja obima industrijske proizvodnje. Upravo je tuzlanska privreda u protekloj godini napravila dobar iskorak i ono što očekujemo je da će i godinu koja je pred nama obilježiti teške privredne okolnosti. Ipak, smatram da ukoliko budemo imali adekvatnu podršku vlasti prema našim zahtjevima, koji se tiču prije svega smanjenja fiskalnih i parafiskalnih nameta privredi, možemo se nadati povećanju plata radnicima i to je nešto na čemu ćemo raditi u ovoj godini, poručio je Kikanović.

Dodao je da će u 2023. jedno od opterećenja za privrednike iz TK-a biti ulazak Hrvatske u Schengen.

- Međutim, najveći problem koji imamo jeste opterećenje privrede i na tome trebamo raditi. Trebamo rasteretiti privredu da bude što funkcionalnija, ali i da idemo prema rješenju drugih problema sa kojima se privrednici susreću i koji ih pritišću, a tiču se digitalnog potpisa i funkcionisanja administracije na način da bi se ona trebala ubrzati, kazao je Kikanović.

Podsjetio je i na probleme sa graničnim prelazima i višednevne zastoje posebno u ljetnim mjesecima, zbog kojih su se privrednici iz ovog kantona proteklih godina susretali sa problemima kašnjenja isporuke robe. Bez obzira na te probleme, privrednici u TK-u mogu se pohvaliti pokrivenosti izvoza uvozom od 89 posto.

- Najveći izvoz imamo u hemijskoj, elektro, metalskoj, drvnoj i autoindustriji te jedan dio u tekstilnoj industriji. To su industrije koje su imale značajne rezultate. Izvoz je u 2022. godini bio 2,038 milijardi KM i imamo pokrivenost izvoza uvozom 89 posto. To su podaci koji pokazuju respektabilnost privrede TK-a i u tom smislu moramo i dalje raditi na poboljšanju uslova za rad privrede, odnosno poboljšati cjelokupan privredni ambijent u kantonu i šire, kazao je predsjednik Privredne komore TK-a.

Istakao je da su plate radnicima u privredi povećane za 17 posto, ali i da je za bolji životni standard radnika neophodna reakcija vlasti.

- Prosječna plata u privredi u TK-u iznosi 1.043 KM i imali smo povećanje za 17 posto u odnosu na isti period 2021. Ipak, moramo shvatiti da su privrednici primanja svojim radnicima povećali koliko su mogli. Da bi došlo do daljnjeg povećanja plata, moraju se privrednici osloboditi, što sam već rekao, fiskalnih i parafiskalnih nameta, naglasio je Kikanović.

Prema njegovim riječima, Privredna komora TK-a radiće u 2023. godini i na predstavljanju potencijala privrede TK-a na brojnim sajmovima, kako domaćim tako i regionalnim.

Stručno osposobljavanje

Osvrnuo se Kikanović i na radnu snagu te kazao kako u TK-u ima oko 103.00 zaposlenih i oko 68.000 nezaposlenih, pa dodao da je struktura nezaposlenih teška u smislu da je većina nezaposlenih starija od 40 godina.

- Stoga ćemo u ovoj godini raditi na programima osposobljavanja i prekvalifikacije nezaposlenih, posebno onih starije životne dobi za nova zanimanja koja tržište traži. Također, ići ćemo u pravcu dualnog obrazovanja, te uvođenja obavezne stručne prakse kako bismo djecu za vrijeme školovanja naučili kako se radi i da bi što obučenija izašla na tržište rada, istakao je Kikanović, dodajući da u smislu prilagođavanja stručnih zanimanja potrebama privrede mnogo rade sa GIZ-om.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik