Dobra poslovna klima u Vojvodini

Bez autora
Apr 08 2011

Poslednjih godina, najviše novca ulagano je u Šumadiji i Sremu. U vojvođanskom Fondu za podršku investicija kažu da je od 2000. godine, u Pokrajinu stiglo 230 stranih investitora koji su uložili 6,4 milijarde evra i zaposlili 62.000 ljudi. Pravila igre ista su u celoj zemlji, ali investitori jedni druge privlače, tako Slovenci objašnjavaju svoju odluku da posle šest godina rada u Ćupriji, otvore novi, veći pogon u Inđiji. Iz Inđije možemo vrlo dobro parirati tržištu BiH, Hrvatske, Mađarske i ta lokacija je zato bitna. Svakako je bitno i da prepoznajemo okolinu koja je progresivana i u kojoj se svakog meseca otvori novi pogon, rekao je Mirsad Draganović iz "Metal-cinkare". Šest godina je "Agrovojvodina" samo prodavala kineske traktore, a onda je veliki proizvođač poljoprivredne mehanizacije, "Joto grupa", odlučila da prvu fabriku u Evropi otvori baš u Srbiji...

Dobra poslovna klima u VojvodiniPoslednjih godina, najviše novca ulagano je u Šumadiji i Sremu. U vojvođanskom Fondu za podršku investicija kažu da je od 2000. godine, u Pokrajinu stiglo 230 stranih investitora koji su uložili 6,4 milijarde evra i zaposlili 62.000 ljudi.

"Pravila igre ista su u celoj zemlji, ali investitori jedni druge privlače" - tako Slovenci objašnjavaju svoju odluku da posle šest godina rada u Ćupriji, otvore novi, veći pogon u Inđiji.

"Iz Inđije možemo vrlo dobro parirati tržištu BiH, Hrvatske, Mađarske i ta lokacija je zato bitna. Svakako je bitno i da prepoznajemo okolinu koja je progresivana i u kojoj se svakog meseca otvori novi pogon", rekao je Mirsad Draganović iz "Metal-cinkare".

Šest godina je "Agrovojvodina" samo prodavala kineske traktore, a onda je veliki proizvođač poljoprivredne mehanizacije, "Joto grupa", odlučila da prvu fabriku u Evropi otvori baš u Srbiji.

"Ovde postoji dugogodišnja tradicija za proizvodnju traktora i kvalitetna i pouzdana radna snaga", kaže Ši Li iz "Joto grupe".

Da bi stranim investitorima olakšali put kroz zakone i procedure, Vojvođani su osnovali Fond za podršku investicija. Sa 16 zaposlenih od 2007. godine doveli su 11 investitora koji su uložili gotovo 140 miliona evra i zaposlili 3.000 radnika.

"Poenta je u tome da postoji infrastruktura, urađena planska dokumentacija i da investitor zna u kojim uslovima i u kom vremenskom periodu će moći da posluje", kaže Branislav Bugarski iz Fonda za podršku investicija Vojvodine.
Bugarski kaže da već ima najavljenih 35 miliona evra novih, odnosno, reinvesticija od postojećih investitora, što je dobar podatak. 

Nezaposlenost manja za 10 odsto

Nova ulaganja Vojvođani očekuju u proizvodnju energije iz vetra, biomase, geotermalnih voda.

"Itekako vodimo računa da privučemo najbolje, jer tada i oni šalju signal da su na našem prostoru ne samo bili uspešni, već da ovde treba ulagati", rekao je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

I pored krize, u Vojvodini je više novootvorenih nego ugašenih radnih mesta. Nezaposlenost je manja nego pre pet godina, tačnije 10 odsto.

Pokrajinski sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin rekao je da se otvaranje svakog novog radnog mesta podstiče sa 1.300 evra.

"Imamo i podsticajne mere preko Razvojne banke Vojvodine. Uspeli smo da svaka lokalna samouprava u Vojvodini ima svoje mere koje usmerava ka stranom investitoru", rekao je Vasin uz napomenu da se radi o besplatnom zemljištu.

Vojvođanima je najveći problem to što od 205.000 nezaposlenih čak 40 odsto ima najviše osnovno obrazovanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik