Đulić: Dodatno uvezujemo poslovnu zajednicu BiH i Italije

Bez autora
Aug 02 2022

Udruženje italijanskih privrednika u Bosni i Hercegovini - Associazione delle imprese italiane in BiH (AIIBH), koje je zvanično predstavljeno javnosti i počelo sa radom u maju 2022. je zapravo otvorena platforma za umrežavanje italijanskih i bosanskohercegovačkih kompanija, koja za cilj ima daljnju konsolidaciju izvrsnih bilateralnih odnosa između Italije i BiH.

Kako je za Oslobođenje kazala Alma Đulić, sekretar Udruženja, ovu inicijativu italijanskog poduzetničkog i bankarskog sektora snažno je podržala Ambasada Republike Italije u BiH, što potvrđuje činjenica da je počasni predsjednik Udruženja italijanski ambasador u BiH Marco di Ruzza, a osnivači su Intesa Sanpaolo banka d. d. Bosna i Hercegovina, Bosankar d. o. o. Bosanska Krupa, R-S Silicon d. o. o. Mrkonjić-Grad (Mettaleghe Group), Bytres d. o. o. Prijedor i Ella Textile d. o. o. Gradiška (Calzedonia group).

- Članovi Udruženja mogu da budu privredna društva, javna preduzeća i ustanove, udruženja i organizacije, kao i sva punoljetna fizička lica koja se bave trgovinom, proizvodnjom, umjetnošću ili slobodnim profesijama i aktivni su u ekonomsko-trgovinskoj razmjeni između Italije i Bosne i Hercegovine. Budući da postojimo tek nešto više od dva mjeseca, mreža aktivnih članova i kontakata s partnerima i srodnim udruženjima se kontinuirano širi i potvrđuje opravdanost ove inicijative. Među prvim članovima prisutne su kompanije iz Sarajeva, Banje Luke, Jelaha, Dervente, Laktaša, Zenice, Gradiške, Prijedora, Tuzle, kazala je Đulić.

Dodala je kako je ovakav vid udruživanja zamišljen kao otvoreni dijalog i spona između predstavnika poslovne i lokalne zajednice, kreatora ekonomskih politika, ali i akademske zajednice.

- Aktivnosti su usmjerene na umrežavanje različitih interesnih skupina koje imaju zajednički poslovni interes, te na olakšavanje konstantne komunikacije koja će unaprijediti odnose s privrednim sektorom i investitorima i doprinijeti općenito poboljšanju poslovnog ambijenta. U proteklom periodu ostvarili smo značajnu saradnju i radne susrete sa predstavnicima Italijanske unije privrednih komora (Unioncamere), Confindustria, Italian Trade Agency, kao i razmjenu iskustava i primjera dobre prakse s Predstavništvom njemačke privrede u BiH i Američkom privrednom komorom u BiH, kazala je Đulić.

Udruženje, kako je istakla, trenutno radi na zajedničkoj inicijativi Komore italijansko-srpskih privrednika iz Beograda i Talijansko-hrvatske gospodarske komore iz Zagreba za učešće na zajedničkom štandu kupaca mašina i opreme iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora na sajmu SAVE u Veroni u oktobru 2022, a najesen bi trebali organizovati susrete privrednika i predstavljanje Udruženja u Banjoj Luci.

- Ekonomski odnosi između Italije i Bosne i Hercegovine, zbog komplementarnosti ekonomskih sistema, rezultirali su činjenicom da je Italija drugi najveći komercijalni partner u BiH. U svrhu razvijanja i unapređivanja odnosa između italijanskih i bh. privrednika, promovisanja i poticanja kontakata i saradnje s lokalnim, kantonalnim, entitetskim i državnim vlastima u BiH, Udruženje djelovanje usmjerava na ciljanu podršku aktivnostima svojih članova i opšti razvoj ekonomske razmjene između pomenuta dva tržišta. Prirodni resursi BiH i dalje su nedovoljno iskorišteni, što ostavlja dovoljno prostora za investicije i nove prilive kapitala u energetskom sektoru, poljoprivredi, turizmu, IT industriji, ali i drugim sektorima, smatra Đulić.

Kada je riječ o prisustvu italijanskih kompanija u BiH, ona kaže kako na bh. tržištu djeluje prilično razgranata mreža italijanskih kompanija koje su se etablirale u različitim proizvodnim sektorima ili kroz direktna ulaganja ili uspostavljanje zajedničkih ulaganja s lokalnim partnerima.

- Postoji oko 100 italijanskih kompanija koje su osnovane direktnim ili zajedničkim ulaganjem i koje broje više od 10.000 zaposlenih. Pretežno su orijentisane na proizvodnju odjeće i obuće, te hemijske, mašinske, metalurgijske, građevinske i dizajnerske djelatnosti. Tradicionalno tu su automobilska i tekstilna industrija, ali posljednjih godina i IT sektor. Bitno za spomenuti je i italijansko prisustvo u bankarskom sektoru koje je na značajnom nivou, jer je oko 30 posto bh. bankarskog tržišta pokriveno s grupama Intesa Sanpaolo i Unicredit, naglasila je Đulić.

Kako je dodala, mala i srednja preduzeća po kojima je italijanska privreda prepoznatljiva i jedinstvena u svijetu su zapravo motori ekonomije i predstavljaju ključni izvor ekonomskog rasta.

- Prisustvo brojnih italijanskih poduzetnika u našoj zemlji pokazatelj je spremnosti da dokažu da se moguće razvijati u BiH. Također, postoje mnogobrojni pokazatelji da su ulaganja u energetskom sektoru, s posebnim fokusom na izvore obnovljive energije i tzv. zelene tranzicije, apsolutno neophodna, kao i u procesu digitalizacije i potencijala IT industrije. Sektor turizma nudi brojne resurse koji su neopravdano neiskorišten potencijal, kazala je.

Poznata je činjenica da ekonomija i politika moraju ruku pod ruku, što znači da stabilna politička scena pomaže, a nestabilna odmaže ekonomiji.

- BiH se nije uspjela sasvim izboriti sa strukturalnim ekonomskim slabostima, nije sasvim izašla niti iz pandemijske krize i suočila sa ekonomskim i društvenim posljedicama te pošasti, a već se našla u dubokoj ekonomskoj krizi zbog sukoba u Ukrajini. Politička kriza ugrožava demokratske procese, pravni poredak i sigurnost, unosi nemir, neizvjesnost i pesimizam među ljude, ugrožava poslove te odvraća domaće i strane investitore. Sve su to faktori koji utiču na poslovni ambijent, ali i u takvim uslovima treba imati odvažnost, tražiti nove prilike i širiti pozitivne priče. Prisutni su i iznimno negativan trend odlaska kvalificirane radne snage, neusklađenost zakonske regulative, opterećenja cijene rada, parafiskalnih i poreznih nameta, što narušava cjelokupan privredni ambijent, naglasila je Đulić.

Povezivanje

Aktivnosti Udruženja će u narednom periodu, prema njenim riječima, biti usmjerene na osnaživanje i jačanje platforme koja povezuje predstavnike poslovne zajednice i kreatore ekonomskih politika sa ciljem promocije preduzetničkih inicijativa i partnerstava, kultivacije javno-privatnog dijaloga i partnerstva, društvene odgovornosti i iznalaženja rješenja za promovisanje održivog razvoja naše zemlje i regije.

- Strateška podrška i informacije za poboljšanje poslovnih procesa za italijanske i bosanskohercegovačke privrednike te podrška u ostvarivanju direktnih kontakata i organizacija sastanaka s potencijalnim partnerima, networking kroz B2B sastanke, seminare, konferencije, komorske evente, sajmove i misije, biće u fokusu naših aktivnosti, kazala je Đulić, poručujući da je njihova misija sadržana i u njihovom sloganu - Connecting people and promoting business.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik