Dun & Bradstreet: Visok rizik ulaganja u BiH

Bez autora
Feb 10 2011

Najstarija bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet u najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review, koja obuhvata rizike poslovanja u 132 države, BiH i dalje svrstava u zemlje s vrlo visokim rizikom ulaganja. Rejting je smanjen Tunisu, Mađarskoj, Libanu, Obali Slonovače, Novoj Gvineji i Trinidadu i Tobagu, dok je povećan Etiopiji. U regiji i dalje najveći rejting ima Slovenija, koja spada u razred niske rizičnosti. D&B u izvještaju navodi da je bankarski sektor u BiH zabilježio rekordan gubitak od 46 miliona eura u 2010. godini, za razliku od devet miliona eura profita u 2009. godini. Kako bi se potakla likvidnost, Centralna banka BiH je snizila obaveznu rezervu sa 14 na 10 posto.

Dun & Bradstreet: Visok rizik ulaganja u BiHNajstarija bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet u najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review, koja obuhvata rizike poslovanja u 132 države, BiH i dalje svrstava u zemlje s vrlo visokim rizikom ulaganja.

Kako je saopćeno iz bonitetne kuće BonLine, koja je ekskluzivni zastupnik D&B-a za područje Hrvatske i BiH, rejting je smanjen Tunisu, Mađarskoj, Libanu, Obali Slonovače, Novoj Gvineji i Trinidadu i Tobagu, dok je povećan Etiopiji. U regiji i dalje najveći rejting ima Slovenija, koja spada u razred niske rizičnosti.

D&B u izvještaju navodi da je bankarski sektor u BiH zabilježio rekordan gubitak od 46 miliona eura u 2010. godini, za razliku od devet miliona eura profita u 2009. godini. Kako bi se potakla likvidnost, navodi se, Centralna banka BiH je snizila obaveznu rezervu sa 14 na 10 posto. D&B nije siguran da će to biti dovoljno, budući da je potražnja za kreditima i dalje slaba usprkos niskim kamatama. Također, D&B smatra da je bankarski sektor ipak trenutno stabilan, budući da su banke većinom u stranom vlasništvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik