EBRD očekuje da će ekonomski rast Srbije u 2024. ubrzati na 3,8 odsto

Bez autora
Sep 26 2024

Ekonomski rast Srbije će ove godine ubrzati na 3,8 odsto sa 2,5 odsto u 2023, navodi se u danas objavljenoj prognozi Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Banka dodaje da je ubrzanje ekonomskog rasta Srbije posledica snažnog učinka u prvoj polovini godine, kao i ekspanzivne fiskalne i monetarne politike, podsticanja potrošnje i kapitalnih investicija.

Kako se navodi, srpska privreda je u prvoj polovini 2024. porasla za 4,3 odsto međugodišnje, zahvaljujući dobrim rezultatima u sektoru usluga, pre svega u ugostiteljstvu, trgovini i turizmu, kao i u građevinarstvu.

Deficit tekućeg računa se udvostručio u poređenju sa prvom polovinom 2023. godine, dostigavši preko 1,2 milijarde evra, što predstavlja 3,3 odsto BDP, prenosi Tanjug.

Rast deficita je podstaknut visokim uvozom, odlivom dividendi i manjih prihoda državnih transfera iz inostranstva.

Neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) je ostao na istom nivou kao u prvoj polovini 2023. godine, na dve milijarde evra, dok je stopa inflacije koja je u julu iznosila 4,3 odsto nešto povišena u odnosu na ostatak regiona.

Referentna kamatna stopa je dva puta smanjena u poslednjih nekoliko meseci sa svog maksimuma od 6,5 odsto na šest odsto u julu 2024.

Fiskalni stav je i nadalje ekspanzivan pošto je za ovu godinu najavljen dalji rast penzija i plata u javnom sektoru.

Predviđa se da će ekonomski rast Srbije ubrzati na četiri odsto u 2025, ali postoje i rizici za takva scenario kao što su zategnuto tržište rada, geopolitička nestabilnost i nepovoljni vremenski uslovi.

Rast u regionu Zapadnog Balkana će ubrzati sa 2,5 odsto u 2023. na 3,4 odsto ove godine i na 3,7 odsto sledeće godine, podstaknut investicijama u Srbiji, održivim rastom potrošnje u Crnoj Gori i snažnim rastom turizma u Albaniji, navodi se na veb stranici EBRD.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik