EBRD snizio prognozu rasta gospodarstva RH

Bez autora
Jan 21 2014

Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini 1,0 posto, procijenila je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u danas objavljenim prognozama za tranzicijska gospodarstva, čime je snizila jesenju prognozu za pola postotnog boda. Među utezima za hrvatsko gospodarstvo u EBRD-u ponovno izdvajaju kronične probleme s konkurentnošću, veliki javni sektor i probleme s poslovnim okruženjem. Za cijelu regiju tranzicijskih gospodarstava i južnog i istočnog Mediterana u kojoj djeluje EBRD u 2014. predviđa rast gospodarske aktivnosti po stopi od 2,7 posto, u odnosu na prethodno procijenjenih 2,8 posto. Očekuje se da će oporavak u ovoj godini u regijama u koje EBRD ulaže biti spor, ističe se u izvješću.

EBRD snizio prognozu rasta gospodarstva RHHrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini 1,0 posto, procijenila je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u danas objavljenim prognozama za tranzicijska gospodarstva, čime je snizila jesenju prognozu za pola postotnog boda.

Među utezima za hrvatsko gospodarstvo u EBRD-u ponovno izdvajaju kronične probleme s konkurentnošću, veliki javni sektor i probleme s poslovnim okruženjem. Za cijelu regiju tranzicijskih gospodarstava i južnog i istočnog Mediterana u kojoj djeluje EBRD u 2014. predviđa rast gospodarske aktivnosti po stopi od 2,7 posto, u odnosu na prethodno procijenjenih 2,8 posto.

Očekuje se da će oporavak u ovoj godini u regijama u koje EBRD ulaže biti spor, ističe se u izvješću. Za kontinuirani oporavak nužno je da zemlje u regiji nastave strukturne reforme i da se pozabave tvrdokornim posljedicama krize, uključujući visoke razine nenaplativih kredita i dugotrajnu nezaposlenost, navodi EBRD.

Sve je više pozitivnih znakova u svjetskom gospodarstvu, osobito u najrazvijenijim zemljama. No EBRD-ova regija još se nije izvukla i još se suočava s mnogim izazovima, upozorava glavni ekonomist EBRD-a Erik Berglof.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik