Efikasnija privredna saradnja Srbije i Turske

Bez autora
Sep 09 2013

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić sastao se, tokom trodnevne radne posete Ankari, sa ministrom carine i trgovine Turske Hajati Jazikijem i predsednikom Unije komora i robnih berzi Turske Rifatom Hisarčiogluom. Razmatrana su pitanja boljeg korišćenja sporazuma o slobodnoj trgovini i povećanja obima razmene dve zemlje, kao i intenzivnija uloga komora u tim procesima. Obim saradnje Srbije i Turske može se unaprediti putem direktnih investicija Turske u Srbiju, istaknuto je na sastanku predsednika PKS Sertića i ministra carine i trgovine Turske Jazikija 6. septembra u Ankari. Srpska strana izrazila je spremnost da punim kapacitetom koristi Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje i očekivanje da turska strana inicira veće prisustvo turskih kompanija u Srbiji, kako bi one bolje koristile prednosti Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Ruske Federacije.

Efikasnija privredna saradnja Srbije i TurskePredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić sastao se, tokom trodnevne radne posete Ankari, sa ministrom carine i trgovine Turske Hajati Jazikijem i predsednikom Unije komora i robnih berzi Turske Rifatom Hisarčiogluom.

Razmatrana su pitanja boljeg korišćenja sporazuma o slobodnoj trgovini i povećanja obima razmene dve zemlje, kao i intenzivnija uloga komora u tim procesima.

Obim saradnje Srbije i Turske može se unaprediti putem direktnih investicija Turske u Srbiju, istaknuto je na sastanku predsednika PKS Sertića i ministra carine i trgovine Turske Jazikija 6. septembra u Ankari.

Srpska strana izrazila je spremnost da punim kapacitetom koristi Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje i očekivanje da turska strana inicira veće prisustvo turskih kompanija u Srbiji, kako bi one bolje koristile prednosti Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Ruske Federacije. Predsednik Sertić i ministar Hajati razmatrali su mogućnosti većeg prisustva srpske robe na turskom tržištu, kao i boljeg korišćenja dijagonalne kumulacije porekla u proizvodnji robe za treća tržišta.

Ministar Hajati istakao je spremnost Turske da svojim kapacitetima, znanjem i kontaktima pomogne srpskoj privredi i potvrdio da će do kraja godine doći u radnu posetu Beogradu u okviru delegacije koju organizuje Unija komora i robnih berzi Turske. 

Sa predsednikom Unije komora i robnih berzi Turske Rifatom Hisarčiogluom, predsednik Sertić razgovarao je o aktuelnim privrednim kretanjima u Srbiji i planovima nove Vlade Srbije ze ekonomski preporod zemlje. Pokrenuto je pitanje održavanja trilateralnog sastanka komora Srbije, Turske i Ruske Federacije u Beogradu i poslovnog foruma trilaterale na komorskom i državnom nivou. Izražena je i spremnost da se održi i bilateralni Poslovni forum Srbije i Turske, takođe u Beogradu, kao i Poslovni savet dve zemlje.

Posebnu pažnju privukao je predlog predsednika Sertića o osnivanju Akademije primenjenih nauka u Beogradu, koja bi bila vlasništvo komora Srbije, Turske, Austrije i Ruske Federacije, a dogovoreno je da se odmah preduzmu prvi koraci na realizaciji ove ideje. Predsednik Unije komora i robnih berzi Turske prihvatio je poziv da na čelu privredne delegacije poseti Srbiju do kraja godine, saopšteno je iz PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik