EK: Prvi znaci privrednog oporavka u Srbiji

Bez autora
Nov 05 2013

U kvartalnom finansijskom izveštaju Evropske komisije navodi se da je Srbija u ovoj godini pokazala prve znake privrednog oporavka, ali da joj predstoje ozbiljni izazovi.U izveštaju koji je danas objavljen u Briselu navodi se da je privreda u prvoj polovini godine porasla za 2,7 odsto, što je za petinu procenta više nego u istom periodu prošle godine, za šta uglavnom treba zahvaliti izvozu automobila iz "Fijatove" fabrile u Kragujevcu.

EK: Prvi znaci privrednog oporavka u SrbijiSrbija je u ovoj godini pokazala prve znake privrednog oporavka, ali joj predstoje ozbiljni izazovi, navodi se u kvartalnom finansijskom izveštaju Evropske komisije. Nezaposlenost će još neko vreme ostati visoka, jer se očekuju otpuštanja tokom najavljenih restrukturiranja preduzeća, ističe se u izveštaju.

U kvartalnom finansijskom izveštaju Evropske komisije navodi se da je Srbija u ovoj godini pokazala prve znake privrednog oporavka, ali da joj predstoje ozbiljni izazovi.

U izveštaju koji je danas objavljen u Briselu navodi se da je privreda u prvoj polovini godine porasla za 2,7 odsto, što je za petinu procenta više nego u istom periodu prošle godine, za šta uglavnom treba zahvaliti izvozu automobila iz "Fijatove" fabrile u Kragujevcu.

Sa druge strane, domaća potražnja je pala, što je dovelo do stagnacije uvoza, a očekuje se i dalji pad investicija zbog pogoršanih uslova zaduživanja, procenili su evropski eksperti.

"I pored toga, jak izvoz će odneti prevagu, tako da će na kraju godine ukupni bilans biti pozitivan", piše u izveštaju.

Tekuća godina se, prema istom dokumentu, pokazala kao dobra i za poljoprivrednike, ali su stručnjaci uočili da grane proizvodnje koje nisu vezane za automobilsku, farmaceutsku ili naftnu industriju, beleže hronično loše rezultate, što ukazuje na krhkost tekućeg oporavka.

Eksperti EK su konstatovali da su u ovoj godini započete strukturne privredne reforme, ali predviđaju da će taj proces teći sporo, a da je primena "riskantna".

Nezaposlenost će još neko vreme ostati visoka, jer se očekuju otpuštanja tokom najavljenih restrukturiranja nerentabilnih državnih preduzeća, dodaje se u izveštaju.

Državni dug je na putu da pređe 70 odsto bruto domaćeg proizvoda, procenili su evropski stručnjaci, uz predviđanje da će se taj trend nastaviti ukoliko dođe do odlaganja primene bolnih strukturnih reformi, što bi, prema njima, moglo da ugrozi ceo program konsolidacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik