Ekonomija i infrastruktura prioritet saradnje Vojvodine i Guangdonga

Bez autora
Sep 15 2013

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski razgovarao je sa delegacijom kineske provincije Guangdong o budućoj saradnji dve regije, pre svega u oblasti privrede, infrastrukture, kulture, obrazovanja i nevladinog sektora. Sa provincijom Guangdong pre nepune dve godine potpisan je Sporazum i sada je potrebno da se definišu novi modeli saradnje u oblasti ekonomije, kulturne razmene, kao i razmene studenata. Vlada Vojvodina radi jedan veoma važan infrastrukturni projekat, a to je izgradnja tunela kroz Frušku goru, koji će kreditirati kineska Eksim banka. Cilj je da se što pre završi proces izgradnje, radi unapređenja života građana, infrastrukture i životne sredine. Između dve regije postoje značajne mogućnosti za saradnju.

Ekonomija i infrastruktura prioritet saradnje Vojvodine i GuangdongaPokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski razgovarao je sa delegacijom kineske provincije Guangdong o budućoj saradnji dve regije, pre svega u oblasti privrede, infrastrukture, kulture, obrazovanja i nevladinog sektora.

Sa provincijom Guangdong pre nepune dve godine potpisan je Sporazum i sada je potrebno da se definišu novi modeli saradnje u oblasti ekonomije, kulturne razmene, kao i razmene studenata.

Vlada Vojvodina radi jedan veoma važan infrastrukturni projekat, a to je izgradnja tunela kroz Frušku goru, koji će kreditirati kineska Eksim banka. Cilj je da se što pre završi proces izgradnje, radi unapređenja života građana, infrastrukture i životne sredine, izjavio je Bugarski. On je dodao da između dve regije postoje značajne mogućnosti za saradnju i istakao da Vojvodina ima izuzetno razvijenu poljoprivredu, industriju prehrane i pića, metalsku industriju, automobilsku industriju i IT sektor."Naš cilj je da Novi Sad postane centar IT industrije u ovom delu Evrope i smatramo da imamo potencijala za to", rekao je pokrajinski sekretar.

Prema rečima zamenika generalnog direktora Kancelarije za inostrane poslove Guangdonga Zenga Jongdzua (Zheng Yongju), ova kineska provincija ima velike kompanije specijalizovane za izgradnju puteva i one bi bile dobri potencijalni partneri na pomenutom infrastrukturnom projektu.

Izgradnja tunela kroz Frušku goru je izuzetno značajna za ekonomski razvoj Vojvodine. Zato Guangdong daje punu podršku ovom projektu i smatramo da treba definisati akcioni plan, kako bi se u što skorijem periodu intenzivirala komunikacija između nadležnih resora dve regije, rekao je Jongdzu i istakao da postoji snažna volja za jačanjem saradnje sa Vojvodinom. Prema njegovim rečima, dve pokrajine su u mnogome slične, a potpisani Sporazum predstavlja odličnu platformom za dalje jačanje međuregionalnih odnosa.

Tokom ovog susreta, delegacija Guangdonga je imala priliku da se upozna sa potencijalom nevladinog sektora u Pokrajini. Predstavnici nevladinih organizacija prezentovali su rad svojih udruženja i ukazali na mogućnost saradnje i u ovoj oblasti.

Guangdong je prva provincija u Kini po broju stanovnika i jedna je od najrazvijenijih u oblasti privrede, turizma i transporta, a smatra se i industrijskim i proizvođačkim centrom Kine. Regija ima razvijenu međunarodnu saradnju, što se ogleda i kroz rad Organizacije za uspostavljanje prijateljstva i Kancelarije za inostrane poslove Guangdonga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik