Ekonomska saradnja Srbije i Egipta

Bez autora
May 27 2010

Posle 23 godine pauze, ponovo se održava sastanak Mešovitog srpsko-egipatskog komiteta za ekonomsku saradnju, kojim predsedavaju potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić i egipatska ministarka za saradnju sa inostranstvom Fejza Abu el Naga. Sve do devedesetih godina prošlog veka Egipat je bio najznačajniji partner Srbije u zemljama u razvoju, i sada postoje veliki potencijali za unapređenje ekonomske saradnje. O dobrim bilateralnim i političkim odnosima dve zemlje svedoči i nedavna poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Egiptu, a obnova privredne saradnje inicirana je posetom egipatskog ministra trgovine i industrije Mohameda Rašida Srbiji. Tokom zasedanja Komisije biće potpisano nekoliko međudržavnih sporazuma o saradnji u oblasti nauke, kulture, saobraćaja i turizma.

Ekonomska saradnja Srbije i EgiptaPostoje čvrste osnove za obnovu privredne saradnje Srbije i Egipta, istakli na sastanku Mešovitog srpsko-egipatskog komiteta za ekonomsku saradnju Jovan Krkobabić i egipatska ministarka za saradnju sa inostranstvom Fejza Abu el Naga.

Najavljeno potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma.

Posle 23 godine pauze, ponovo se održava sastanak Mešovitog srpsko-egipatskog komiteta za ekonomsku saradnju, kojim predsedavaju potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić i egipatska ministarka za saradnju sa inostranstvom Fejza Abu el Naga.

Krkobabić je na otvaranju sastanka u Palati Srbija u Beogradu rekao da je sve do devedesetih godina prošlog veka Egipat bio najznačajniji partner Srbije u zemljama u razvoju, i da sada postoje veliki potencijali za unapređenje ekonomske saradnje.

O dobrim bilateralnim i političkim odnosima dve zemlje svedoči i nedavna poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Egiptu, a obnova privredne saradnje inicirana je posetom egipatskog ministra trgovine i industrije Mohameda Rašida Srbiji, rekao je Krkobabić.

Tokom zasedanja Komisije biće potpisano nekoliko međudržavnih sporazuma o saradnji u oblasti nauke, kulture, saobraćaja i turizma.

Ministarka za međunarodnu saradnju Egipta Fejza Abu el Naga, koja predvodi državno-privrednu delegaciju koja je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, ukazala je da postoje "čvrste osnove" za obnovu privredne saradnje dve zemlje.

Rekla je da bi za početak bilo dobro da se razmotre mogućnosti zajedničkih ulaganja kao i ugovoranja poslova u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, proizvodnje lekova i medicinske opreme i turizma.

Egipat i Srbija, kako je naglasila, treba da iskoriste prednosti geografskog položaja i ugovora o slobodnoj trgovini koje imaju sa velikim brojem zemalja.

Ukupni godišnji obim razmene između Srbije i Egipta udvostručen je od 2005. do 2008. godine, sa 20 na oko 50 miliona dolara, dok je u 2009. godini iznosio oko 35 miliona dolara. Za prva tri meseca vrednost razmene je bila 8,9 miliona dolara.

Iz Srbije se u Egipat najviše izvozi čelik, bakar, drvo i farmaceutski proizvodi, a uvozi pirinač, sveže voće i povrće.

Egipatsku delegaciju primiće i predsednik Srbije Boris Tadić kao i premijer Mirko Cvetković, a Abu el Naga će imati i neposredne razgovore sa ministrima iz Vlade Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik