Ekonomski pregovori Srbije i Slovačke

Mešovita komisija za ekonomsku saradnju Srbije i Slovačke počela je danas u Bratislavi četvrto zasedanje u cilju unapređenja privrednih odnosa dve zemlje. Tokom dvodnevnog zasedanja rad komiteta će se odvijati u radnim grupama za saobraćaj i infrastrukturne projekte, trgovinu i investicije, energetiku, industriju i autoklastere, poljoprivredu, zaštitu životne sredine, finansiranje i osiguranje izvoza, kao i izradu protokola. Najvažniji deo zasedanja je planiran za sutra, kada će se sastati ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić i ministar ekonomije Slovačke Juraj Miškov. Ministar Mrkonjić će sutra obići i preduzeće "Slovačke elektrane". U okviru zasedanja, u organizaciji partnerskih agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije i Slovačke, SIEPA I SARIO, biće održana prezentacija. Tom prilikom će predstavnici SIEPA predstaviti slovačkim privrednicima mogućnosti za poslovanje i prednosti za investiranje u Srbiji.

Ekonomski pregovori Srbije i SlovačkeMešovita komisija za ekonomsku saradnju Srbije i Slovačke počela je danas u Bratislavi četvrto zasedanje u cilju unapređenja privrednih odnosa dve zemlje.

Tokom dvodnevnog zasedanja rad komiteta će se odvijati u radnim grupama za saobraćaj i infrastrukturne projekte, trgovinu i investicije, energetiku, industriju i autoklastere, poljoprivredu, zaštitu životne sredine, finansiranje i osiguranje izvoza, kao i izradu protokola.

Najvažniji deo zasedanja je planiran za sutra, kada će se sastati ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić i ministar ekonomije Slovačke Juraj Miškov.

Ministar Mrkonjić će sutra obići i preduzeće "Slovačke elektrane".

U okviru zasedanja, u organizaciji partnerskih agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije i Slovačke, SIEPA I SARIO, biće održana prezentacija

Tom prilikom će predstavnici SIEPA predstaviti slovačkim privrednicima mogućnosti za poslovanje i prednosti za investiranje u Srbiji.

U srpskoj delegaciji su i savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić, državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Zlatko Dragosavljević, pomoćnik ministra u Ministarstvu finansija Zoran Ćirović i pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković.

Ukupna robna razmena između Srbije i Slovačke je tokom 2010. iznela 438,4 miliona evra, što je povećanje od 44 odsto u odnosu na 2009.

Izvoz iz Srbije je bio veći za 64,3 odsto i iznosio je 131,3 miliona evra, a uvoz iz Slovačke takođe je bio veći za 17,7 odsto i iznosio je 307,1 miliona evra.

Od januara do aprila ove godine ukupna robna razmena Srbije i Slovačke iznosila je 122,5 miliona evra,što predstavlja povećanje od 21,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupna vrednost neto direktnih ulaganja iz Slovačke, u period od 2000. do 2010. je iznosila 111,9 miliona evra, što tu srednjoevropsku zemlju svrstava na 18. mesto stranih investitora u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik