Ekonomski rast BiH dva posto

Bez autora
Apr 09 2014

Međunarodni monetarni fond u najnovijim prognozama procjenjuje ekonomski rast Bosne i Hercegovine u ovoj godini od dva posto. MMF predviđa ekonomski rast BiH u narednoj godini od 3,2 posto, a u 2016. godini od četiri posto. MMF-ove prognoze manje su od procjena Centralne banke BiH koja je najavila da će BiH u 2014. godini ostvariti rast BDP-a od 2,4 posto. Prošlogodišnji ekonomski rast naše zemlje MMF je procijenio na 1,2 posto, što je takođe manje od službene procjene Centralne banke BiH koja je objavila da je rast iznosio 1,5 posto. Za rastuća evropska tržišta, u koja su svrstane i zemlje regiona, MMF progozira rast od 2,4 posto u ovoj godni, te 2,9 posto u narednoj, dok je lanjski rast procijenjen na 2,8 posto.

Ekonomski rast BiH dva postoMeđunarodni monetarni fond u najnovijim prognozama procjenjuje ekonomski rast Bosne i Hercegovine u ovoj godini od dva posto...

MMF predviđa ekonomski rast BiH u narednoj godini od 3,2 posto, a u 2016. godini od četiri posto.

MMF-ove prognoze manje su od procjena Centralne banke BiH koja je najavila da će BiH u 2014. godini ostvariti rast BDP-a od 2,4 posto.

Prošlogodišnji ekonomski rast naše zemlje MMF je procijenio na 1,2 posto, što je takođe manje od službene procjene Centralne banke BiH koja je objavila da je rast iznosio 1,5 posto.

Za rastuća evropska tržišta, u koja su svrstane i zemlje regiona, MMF progozira rast od 2,4 posto u ovoj godni, te 2,9 posto u narednoj, dok je lanjski rast procijenjen na 2,8 posto.

Predvodnik ekonomskog rasta u regonu je Kosovo kome MMF prognozira povećanje BDP-a od 3,9 posto u ovoj godini, te 4,5 posto u 2015. i 2016. godini.

Iznad prosječan rast imat će Makedonija sa 3,2 u ovoj i 3,4 posto u narednoj godini.

Hrvatska, prema procjenama MMF-a, ni u ovoj godini neće izaći iz recesije (rast -0,6%), a tek će to učiniti 2015. sa blagiim plusom od 0,4 posto.

Osjetniiji oporavak ovu zemlju očekuje 2016. godine, kada se prognozira rast od dva posto.

Crna Gora, koja je iznenadila sa prošlogodišnjim rastom (procjena 3,4 posto), u ovoj godini trebala bi bilježiti rast od 2,8 posto, te u 2015. godiini 2,9 posto.

Sličan trend MMF profnozira i Srbiji, koja će nakon prošlogodišnjeg rasta od 2,5 posto u 2015. i 2016. godini bilježiti skromniji rast od jedan, odnosno 1,5 posto.

Međunarodni monetarni fond blago je snizio prognoze za svjetsku ekonomiju u ovoj i idućoj godini.

U MMF-u sada očekuju da će svjetska ekonomija ove godine porasti 3,6 posto, dok je u preliminarnim prognozama u januaru rast procijenjen na 3,7 posto.

Blago je snižena i procjena za 2015. godinu, kada bi po najnovijim procjenama MMF-a aktivnosti u svjetskoj ekonomiji trebale porasti 3,9 posto, u odnosu na četiri posto prognoziranih u januarskim prognozama.

MMF je objavio prognoze uoči proljetnog trodnevnog zasjedanja koje počinje 11. aprila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik