ESV: Energičnije rješavanje pitanja javne potrošnje i zapošljavanja

Bez autora
Jul 26 2011

Razmatrajući prijedlog zakona o izmjenama i dopunama budžeta FBiH za 2011. godinu, Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH juče je na sjednici u Sarajevu ocijenilo da federalna vlada mora energičnije rješavati pitanje smanjenje javne potrošnje te ubuduće stvarati ambijent s intencijom zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta kako bi se povećala prihodovna strana budžeta. U tome će i ekonomsko-socijalni partner dati doprinos kreiranjem zakonskih rješenja sa konkretnim mjerama. Delegacije poslodavaca i sindikata u ESV-u ocijenile su da prijedlog zakona o izmjenama i dopunama budžeta FBiH za ovu godinu nije donio nikakva poboljšanja te da deficit od 150 miliona KM dijelom pokriva i kredit od Evropske komisije.

ESV: Energičnije rješavanje pitanja javne potrošnje i zapošljavanjaRazmatrajući prijedlog zakona o izmjenama i dopunama budžeta FBiH za 2011. godinu, Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH juče je na sjednici u Sarajevu ocijenilo da federalna vlada mora energičnije rješavati pitanje smanjenje javne potrošnje te ubuduće stvarati ambijent s intencijom zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta kako bi se povećala prihodovna strana budžeta.

U tome će i ekonomsko-socijalni partner dati doprinos kreiranjem zakonskih rješenja sa konkretnim mjerama. Delegacije poslodavaca i sindikata u ESV-u ocijenile su da prijedlog zakona o izmjenama i dopunama budžeta FBiH za ovu godinu nije donio nikakva poboljšanja te da deficit od 150 miliona KM dijelom pokriva i kredit od Evropske komisije.

Ismet Bajramović, šef delegacije sindikata u ESV-u istaknuo je da budžet FBiH treba radikalan iskorak dok je Mladen Pandurević, šef delegacije poslodavaca u ESV-u ukazao na to da je budžet i dalje najviše usmjeren na socijalna davanja te da nema poticajne strane.

Federalni ministar finansija Ante Krajina rekao je da je dopunjeni budžet veći od usvojenog za ovu godinu za 36,5 miliona KM i da je 70 pozicija gdje su smanjivane stavke, ali da još uvijek nedostaje 150 miliona KM. On je dodao da će 60 miliona KM biti namireno iz kredita Evropske komisije, a 90 miliona KM izdavanjem vlastitih dužničkih papira.

ESV za teritoriju FBiH s dnevnog reda današnje sjednice skinulo je Nacrt zakona o koncesijama jer je još u toku javna rasprava o tom Nacrtu te se pretpostavlja da će on u velikoj mjeri biti izmijenjen. Dopremijer FBiH Desnica Radivojević, kazao je kako očekuje da će 90 posto Nacrta zakona o koncesijama, koji je sada u javnoj raspravi, biti izmijenjeno jer su na njega date primjedbe i sugestije iz svih kantona u FBiH.

Također je istaknuo da poslije javne rasprave treba uslijediti tematska rasprava u Parlamentu FBiH o tom zakonu, ističući kako smatra da će se u novom tekstu parlamentu dati veći utjecaj na davanje koncesija.

Novi nacrt, prema Radivojevićevim riječima, bit će pripremljen u septembru.

Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH danas je pozvalo Vladu Federacije BiH da uključi socijalne partnera u javnu raspravu o Nacrtu zakona o koncesijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik