EU osniva agencije za nadzor poslovanja

Bez autora
Sep 05 2010

Postignut dogovor o sprovođenju reformi finansijskog nadzora. Agencije koja će najverovatnije biti osnovana početkom sledeće godine nadgledaće rad banaka, osiguravajućih preduzeća i finansijskih tržišta.Države članice Evropske unije i Evropska komisija postigli su dogovor o sprovođenju reformi finansijskog nadzora, što podrazumeva osnivanje agencija koje će od sledeće godine nadgledati rad banaka, osiguravajućih preduzeća i finansijskih tržišta...

EU osniva agencije za nadzor poslovanjaPostignut dogovor o sprovođenju reformi finansijskog nadzora.

Agencije koja će najverovatnije biti osnovana početkom sledeće godine nadgledaće rad banaka, osiguravajućih preduzeća i finansijskih tržišta.

Države članice Evropske unije i Evropska komisija postigli su dogovor o sprovođenju reformi finansijskog nadzora, što podrazumeva osnivanje agencija koje će od sledeće godine nadgledati rad banaka, osiguravajućih preduzeća i finansijskih tržišta.

Taj plan, koji još treba da odobre ministri finansija članica EU i Evropski parlament, osmišljen je nakon što su u julu stupile na snagu opsežne reforme Volstrita koje je odobrio američki predsednik Barak Obama, preneo je Bi-Bi-Si.

Zvaničnici se nadaju da će primena tih planova u Evropi i SAD doprineti sprečavanju reprize finansijske krize, budući da se loš nadzor kompanija smatra jedan od krivaca za eskalaciju problema.

"Postigli smo ključni politički konsenzus za uspostavljanje evropskog okvira za finansijski nadzor", izjavio je sinoć, nakon postizanja dogovora, evropski komesar za unutrašnje tržište i usluge Mišel Barnije.

Evropski komesar istakao je da će nove agencije Evropi dati "kontrolni toranj i radarske ekrane potrebne za prepoznavanje rizika, oruđe za bolju kontrolu učesnika na finansijskom sektoru i sredstva za brzu, koordinisanu, pravovremenu akciju."

Dogovor takođe podrazumeva osnivanje Evropskog borda za sistemski rizik. Ukoliko sporazum bude ratifikovan, EU se nada da će nove agencije biti osnovane u januaru 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik