Evropska komisija usvojila Dunavsku strategiju

Bez autora
Dec 09 2010

Evropska komisija danas je usvojila Dunavsku strategiju i taj dokument će biti od velike koristi za građane i privredu Srbije.Tu strategiju na konferenciji za novinare u Briselu predstavio evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han, a taj document je, nakon usvajanja u Evropskoj komisiji, upućen na usvajanje Savetu Evropske unije i Evropskom parlamentu. Dunavska strategija, na čijoj je izradi Srbija radila više od godinu dana, privući će veoma značajna sredstva iz budžeta EU.

Evropska komisija usvojila Dunavsku strategijuEvropska komisija danas je usvojila Dunavsku strategiju i taj dokument će biti od velike koristi za građane i privredu Srbije.

Tu strategiju na konferenciji za novinare u Briselu predstavio evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han, a taj document je, nakon usvajanja u Evropskoj komisiji, upućen na usvajanje Savetu Evropske unije i Evropskom parlamentu. Dunavska strategija, na čijoj je izradi Srbija radila više od godinu dana, privući će veoma značajna sredstva iz budžeta EU.

Pomenuta strategija biće od velike koristi ne samo za 24 priobalne već i za 80 opština u Srbiji koje su u slivu Dunava, odnosno povezane sa Savom, Tisom, Timokom i Velikom Moravom.

Srbija je izdvojila 18,5 miliona evra za projekte poput revitalizacije golubačke tvrđave, infrastrukture u Velikom Gradištu i drugim podunavskim opštinama. Srbija se kandidovala za to da sa jednom zemljom članicom EU koordinira oblast infrastrukture, ekonomije znanja, turizma, medija i bezbednosti.

Dunavska strategija se odnosi na države dunavskog sliva i njihove neposredne susede – Nemačku, Austriju, Slovačku, Češku, Mađarsku, Sloveniju, Rumuniju i Bugarsku, u okviru EU, i na Hrvatsku, Srbiju, BiH, Crnu Goru, Moldaviju i Ukrajinu. Očekuje se da Savet EU i Evropski parlament zvanično usvoje pomenutu strategiju sredinom naredne godine, u vreme šestomesečnog predsedavanja Mađarske EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik