Evropska unija partner Srbiji na putu ekonomskog rasta i modernizacije

Bez autora
Sep 23 2024

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević izjavila je danas da je svrha organizovanja Evropske nedelje mogućnosti da se pokaže kako Srbija da na najbolji način iskoristi potencijale koje joj pruža status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Miščević je, na otvaranju ovog skupa u Evropskoj kući u Beogradu, istakla da je prioritet reformska agenda i Plan rasta, koji je, kako je ocenila, veoma komplikovan instrument jer je nastao u momentu kada je već dugo trajao zamor od proširenja.

Prema njenim rečima, EU je tada shvatila da postoji mnogo elemenata za napredak za zemlje koje su u procesu pregovora, a koji mogu da ih ekonomski pokrenu da ostvare bolju i bržu konvergenciju sa prosekom koji postoji u EU, što istovremeno znači i približavanje članstvu.

Napravili smo, kako je dodala, reformsku agendu koja akcent stavlja na ove četiri oblasti, od kojih je svakako najvažnija prva, koja se odnosi na osnove.

Dakle, vladavina prava, reforme u izbornom zakonodavstvu, reforme u oblasti medija, kao i oni procesi koji se odnose na jačanje kapaciteta domaće privrede da izdrži pritisak jedinstvenog tržišta, objasnila je ministarka, poručivši da će se upravo za te reforme prvo iskoristiti sredstva EU.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji obratio se video-porukom, poručivši tom prilikom da Evropska nedelja mogućnosti predstavlja dugo partnerstvo između Srbije i Evropske unije.

Time se šalje poruka da EU nije samo najvažniji srpski politički i ekonomski partner i najveći donator, već i posvećeni partner koji investira u srpski rast i modernizaciju na putu ka punopravnom članstvu, podvukao je Varhelji, dodajući da je EU učinila proširenje jednim od najviših prioriteta na svojoj agendi.

On je, osvrćući se na Plan rasta za Zapadni Balkan, naveo da on promoviše ekonomsku integraciju regiona sa EU i ima potencijal da udvostruči ekonomije Zapadnog Balkana u narednoj dekadi.

Mesto Srbije je u Evropskoj uniji, koja je u potpunosti posvećena podršci vašoj zemlji na putu ka modernizaciji i reformama. Mi smo vaš partner na ovom putu, naglasio je Varhelji.

Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre ukazao je na to da će se tokom Nedelje mogućnosti videti koliko je veza Srbije i Unije snažna i na koji način je EU angažovana na tome da pomogne srpskim građanima da iskoriste šansu, da naprave ovu zemlju modernijom i demokratskijom.

Prema njegovim rečima, Evropska nedelja mogućnosti predstavlja platformu za sastajanje i mesto na kome EU i srpski građani mogu da razmene nove ideje.

Žiofre je podsetio na Plan rasta za Zapadni Balkan i istakao da mu je glavni cilj da unapredi socioekonomski rast Zapadnog Balkana i Srbije, ali je važan i za srpska mala i srednja preduzeća.

Druga po redu Evropska nedelja mogućnosti održava se ove godine od 23. do 26. septembra u Evropskoj kući u Beogradu, kao i 27. septembra u Nišu, pod sloganom „Možeš i tiˮ.

Ovaj događaj organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i Vlada Republike Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik