Fokus EBRD-a će biti na zelenoj ekonomiji: Tri bh. grada su se već uključila u program

Bez autora
Mar 09 2022

U ponedjeljak, 28. februara, EBRD je bio domaćin Investicionog samita za Zapadni Balkan, na kome su učestvovali premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Fokus razgovora bio je kako povećati regionalnu i međunarodnu ekonomsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu, te šta njihove zemlje mogu ponuditi međunarodnim investitorima. Za mene je to bio dobar trenutak da se osvrnem na tri protekle godine koje sam provela u BiH.

Kada sam u oktobru 2019. stigla u BiH na poziciju direktorice rezidentnog ureda, zemlja je bila sasvim nova za mene i radovala sam se što ću je upoznati. Tokom godišnje skupštine EBRD-a koja je održana u Sarajevu u maju 2019. mnogi učesnici iz drugih zemalja imali su priliku otkriti prirodne ljepote ove zemlje. Nevjerovatne bosanske planine i šume netaknute u svojoj ljepoti. Možete uživati ​​u prekrasnim i povijesnim gradovima, mediteranskoj klimi Hercegovine (kao i u lokalnim vinarijama), planinarenju, biciklizmu, skijanju, raftingu i mnogim drugim aktivnostima. Nepotrebno je reći da je turistički potencijal u BiH ogroman i da EBRD želi pomoći razvoju ovog potencijala.

No, dok je ljepota prirode neosporna, razvoj turističkog sektora i kvalitet svakodnevnog života građana su otežani zbog višegodišnjeg nedovoljnog ulaganja u putnu, željezničku i komunalnu infrastrukturu. Visoka emisija ugljika i niska energetska efikasnost kako u industrijskom, tako i u stambenom sektoru uzrokuju visok nivo zagađenja zraka i druge ekološke probleme.

Samo oko 30 posto otpadnih voda u zemlji se prečišćava u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, dok sanitarne deponije postoje u samo nekoliko gradova. Ovo su samo neki od mnogih ekoloških izazova. EBRD i vlasti BiH trenutno rade na novoj strategiji koja će biti usvojena kasnije tokom godine, a rješavanje nekih od ovih pitanja je jedan od glavnih prioriteta.

EBRD je prošle godine obilježio 25 godina rada u BiH tokom kojih je uložio 2,7 milijardi eura u 190 projekata u različitim sektorima. Odmah nakon rata EBRD je podržao hitnu rekonstrukciju infrastrukture i razvoj modernog bankarstva, a tokom narednih godina je finansirao izgradnju mnogih puteva i dionica koridora 5c, podržao rast sektora malih i srednjih preduzeća i pomogao privlačenje stranih investicija u zemlji.

U nadolazećoj strategiji za Bosnu i Hercegovinu povećat ćemo fokus na dekarbonizaciju i tranziciju ka zelenoj ekonomiji. Jedan od najboljih načina da se to učini - i da se poboljša svakodnevni život građana - jeste nastavak ulaganja i pomoć zemlji u izgradnji održive infrastrukture.

Tri grada su se već uključila u program EBRD Zeleni gradovi: Banja Luka, Zenica i Sarajevo. Zajedno razvijamo projekte kao što su javni prevoz sa smanjenom emisijom štetnih gasova, poboljšanje energetske efikasnosti u javnim i stambenim zgradama i izgradnja sanitarnih deponija. Radujem se što ću se uskoro moći voziti novim električnim trolejbusima ili novim tramvajima u Sarajevu koji su finansirani kreditom EBRD-a ili da osjetim čišći zrak u Zenici nakon poboljšanja sistema grijanja, takođe projekat koji podržavamo. Sarajlije će primijetiti i rekonstrukciju nekih javnih objekata u gradu, uz mjere za uvođenje čišćeg i efikasnijeg grijanja, bolju izolaciju, bolju rasvjetu i cjelokupno unapređenje objekata. U okviru projekta koji će poboljšati energetsku efikasnost u javnim zgradama biće renovirano i utopljeno 29 škola, 2 bolnice, 6 vrtića i 3 studentska doma. Sličan projekat se realizuje u još osam gradova u Republici Srpskoj u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a.

Uskoro bi se Zelenim gradovima EBRD-a mogla pridružiti i još dva grada: Brčko i Mostar. Veoma smo zahvalni i našim donatorima koji podržavaju ove projekte - Japanu, Austriji, Italiji i Evropskoj uniji. Donatorska sredstva čine ove investicije pristupačnijim, a iz ovih sredstava se također finansira tehnička pomoć za podršku pripremi i implementaciji projekata, kako bi se osiguralo da su u skladu sa našim standardima vezanim za javne nabavke, ekološkim, socijalnim i drugim provedbenim zahtjevima.

Iako smo veoma ponosni na dosadašnje projekte i rezultate, naš rad na tome da privreda zemlje bude zelenija, raznovrsnija, održivija i efikasnija daleko je od završenog. Nadamo se da će neki od navedenih projekata biti završeni u ovoj 2022. godini, što će omogućiti bolju infrastrukturu i usluge građanima, u skladu sa ljepotom i potencijalom zemlje. Ovo su izazovi kojima se radujemo - u narednih 25 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik