Garancije za kredit EPS-u

Bez autora
Oct 21 2010

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji (EPS - projekat za brojila) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj. Elektroprivreda Srbije će kredit potrošiti za kupovinu naprednih brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje struje.Ugovor o kreditu, EPS i EBRD su potpisali početkom septembra. Rok otplate je 12 godina, sa počekom od tri godine i promenjivom godišnjom kamatom koja iznosi šestomesečni euribor plus jedan posto.

Garancije za kredit EPS-uVlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji (EPS - projekat za brojila) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Elektroprivreda Srbije će kredit potrošiti za kupovinu naprednih brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje struje. Ugovor o kreditu, EPS i EBRD su potpisali početkom septembra. Rok otplate je 12 godina, sa počekom od tri godine i promenjivom godišnjom kamatom koja iznosi šestomesečni euribor plus jedan posto. Elektroprivreda će za nabavku naprednih strujomera i unapređene eletromreže dobiti i dodatnih 40 miliona evra kredita od Evropske investicone banke.

Elektroprivreda Srbije će u prvoj polovini 2011. godine raspisati tender za nabavku naprednih brojila sa daljinskim očitavanjem, vredan 80 miliona evra. Plan je da se tim novcem kupi 250.000 brojila za domaćinstva i 7.000 mernih sistema za velike potrošače. Zamena starih brojila trebalo bi da počne 2012. godine, godišnje bi se menjalo po 250.000 brojila, a ukupna vrednost zamene svih 3,5 miliona brojila je oko milijardu evra.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Republike Srbije i Kraljevine Belgije o socijalnoj sigurnosti, kao i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Istočne Republike Urugvaj o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Takođe, Vlada je donela i Uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene specijalnog rezervata prirode “Uvac“.

Na današnjoj sednici usvojena je i Uredba o kriterijumima za donošenje akta o mreži predškolskih ustanova i akta o mreži osnovnih škola.

Usvojen je i bilateralni protokol o liberalizaciji tržišta robe i usluga između Republike Srbije i Republike Koreje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik