Giljotina baš tupa

Bez autora
Jul 22 2010

Srbija se može pohvaliti samo polovičnim rezultatima u smanjenju administrativnih barijera za poslovanje. Vrlo je ilustrativna činjenica da je do početka jula ove godine od preko 200 preporuka koje je usvojila Vlada u okviru akcije SRP sprovedeno samo 63. Akcija „giljotine propisa“ nije ni završena u predviđenim rokovima. Najaktivnija su bila Ministarstvo finansija sa 26 sprovedenih preporuka, Ministarstvo infrastrukture sa sprovedenih sedam preporuka i Ministarstvo ekonomije sa sprovedenih deset preporuka. Preporuke koje su sprovedene u poslednja tri meseca su se odnosile na produženje važenja putnih naloga na 30 dana, početak ustanovljavanja jednošalterskog sistema za prijavu i odjavu radnika na obavezno socijalno osiguranje, ukidanje obavezne revizije za novoosnovana preduzeća u godini osnivanja, uvođenje mogućnosti da se prijave i odjave radnika vrše i u filijali na čijem području je sedište obveznika uplate, pored filijale na čijem području osiguranik ima prebivalište, ukidanje obaveze prijave investicionih radova u inostranstvu, ukidanje obaveze prijavljivanja zastupanja stranih lica u Srbiji, kao i ukidanje prijave pribavljanja i ustupanja prava industrijske svojine.

Giljotina baš tupaSrbija se može pohvaliti samo polovičnim rezultatima u smanjenju administrativnih barijera za poslovanje, tvrde analitičari Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Vrlo je ilustrativna činjenica da je do početka jula ove godine od preko 200 preporuka koje je usvojila Vlada u okviru akcije SRP sprovedeno samo 63. Akcija „giljotine propisa“ nije ni završena u predviđenim rokovima.

- Najaktivnija su bila Ministarstvo finansija sa 26 sprovedenih preporuka, Ministarstvo infrastrukture sa sprovedenih sedam preporuka i Ministarstvo ekonomije sa sprovedenih deset preporuka - konstatuju u NALED-u.

Preporuke koje su sprovedene u poslednja tri meseca su se odnosile na produženje važenja putnih naloga na 30 dana, početak ustanovljavanja jednošalterskog sistema za prijavu i odjavu radnika na obavezno socijalno osiguranje, ukidanje obavezne revizije za novoosnovana preduzeća u godini osnivanja, uvođenje mogućnosti da se prijave i odjave radnika vrše i u filijali na čijem području je sedište obveznika uplate, pored filijale na čijem području osiguranik ima prebivalište, ukidanje obaveze prijave investicionih radova u inostranstvu, ukidanje obaveze prijavljivanja zastupanja stranih lica u Srbiji, kao i ukidanje prijave pribavljanja i ustupanja prava industrijske svojine.

Prema preporukama koje su, u prethodnom periodu, dali privrednici, čini se da je najvažnija promena u smanjenju birokratskih procedura ostvarena donošenjem novog Zakona o centralnom registru obaveznog osiguranja koji bi trebalo da posluži kao osnova za uvođenje jednošalterskog sistema u prijavi i odjavi zaposlenih za obavezno socijalno osiguranje.

I dalje postoje problemi i u primeni Zakona o planiranju i izgradnji, posebno u Beogradu. Doneti su neki podzakonski akti, ali je u praksi veliki problem konverzija prava korišćenja u pravo svojine, pošto su u onim slučajevima u kojima je predviđena naknada kriterijumi određeni suviše široko, dok u Beogradu, na primer, u slučajevima kada nije potrebna naknada za konverziju Gradsko javno pravobranilaštvo Beograda po automatizmu ulaže žalbu na prvostepeno rešenje, što onemogućava izdavanje građevinskih dozvola do okončanja postupka po žalbi.

- U prethodna tri meseca, ipak, usvojen je jedan broj predloga, poput ukidanja uslova da vrednost uvezene robe prelazi iznos od 200.000 evra da bi se koristilo oslobođenje od carine - navode u NALED-u.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik