Gospodarskog oporavka Hrvatske za sada - nema

Bez autora
Mar 16 2014

U najnovijem očitovanju o gospodarskim kretanjima analitičari HNB-a poručuju da gospodarskog oporavka Hrvatske za sada nema. Među većinom zemalja srednje i istočne Europe Hrvatska se izdvaja po najizraženijem padu zaposlenosti. Vlada mora odlučnije provoditi ekonomsku politiku, poručuju iz HNB-a, jer bi se jaz između Hrvatske i usporedivih zemalja mogao dodatno produbiti. Prije dva dana nadu u gospodarski oporavak pobudila je vijest o rastu industrijske proizvodnje. No na zemlju nas ponovno spušta najnovije izvješće HNB-a u kojemu stoji da je prerano govoriti o zaustavljanju nepovoljnih gospodarskih kretanja. A zbog pravila prekomjernog deficita najnovije rezanje proračuna dodatno će otežati život mnogima - od običnih građana i poljoprivrednika do uspješnih poduzetnika.

Gospodarskog oporavka Hrvatske za sada - nemaU najnovijem očitovanju o gospodarskim kretanjima analitičari HNB-a poručuju da gospodarskog oporavka Hrvatske za sada nema. Među većinom zemalja srednje i istočne Europe Hrvatska se izdvaja po najizraženijem padu zaposlenosti. Vlada mora odlučnije provoditi ekonomsku politiku, poručuju iz HNB-a, jer bi se jaz između Hrvatske i usporedivih zemalja mogao dodatno produbiti.

Prije dva dana nadu u gospodarski oporavak pobudila je vijest o rastu industrijske proizvodnje. No na zemlju nas ponovno spušta najnovije izvješće HNB-a u kojemu stoji da je prerano govoriti o zaustavljanju nepovoljnih gospodarskih kretanja. A zbog pravila prekomjernog deficita najnovije rezanje proračuna dodatno će otežati život mnogima - od običnih građana i poljoprivrednika do uspješnih poduzetnika.

50 milijuna kuna siromašnija subvencija u poljoprivredi samo je dio rezanja proračunskih rashoda, koji će zahvatiti i druge, od brodogradnje do željeznica. A subvencije su pak samo dio ukupnih ušteda koje zahvaćaju mnoge stavke ministarstava. No sve je to 'pojeo' dug zdravstva. Stoga se ponovno vraća stopa doprinosa za zdravstvo s 13 na 15%. To ide na teret poslodavaca.

Đuro Horvat veliki je izvoznik. U Hrvatskoj zapošljava 300 radnika, a godišnje državi uplati 50 milijuna kuna poreza. Zbog novog će rebalansa, baš zbog povećanja stope u zdravstvu, uplaćivati još oko pola milijuna više. Posljedice rebalansa osjetit će i građani. Rebalans bi, nakon Sabora, trebala odobriti Europska komisija koja nadzire proceduru prekomjernog deficita.

Ne mogu samo proračunske promjene riješiti probleme gospodarstva, tvrdi profesor političke ekonomije Luka Brkić. Kada se radikalno promijene ekonomski sustav i ekonomska politika u ovoj zemlji, možemo očekivati rast. Prije toga, u ovim kategorijama o kojima razgovaramo, taj rast nije moguć, kazao je Brkić sudjelujući na godišnjoj skupštini Znanstvenog društva ekonomista.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik