HNB: Pad BDP-a 0,8%, inozemni dug raste na 104% BDP-a

Bez autora
Dec 17 2013

Hrvatska narodna banka (HNB) u ovoj godini očekuje pad realnog BDP-a od 0,8 posto, dok je njena projekcija za 2014. godinu blagi rast od 0,7 posto. Iz HNB-a pritom napominju kako je projekcija središnje banke rađena prije izvješća Europske komisije o proceduri prekomjernog deficita, što će zahtjevati fiskalnu konsolidaciju u 2014. i 2015. godini. Projekcije središnje banke vezane su i uz rizike ostvarenja investicijskih projekata, a očekuju da će rastu doprinijeti i rast investicija od 3,5 posto, što je i više nego upola manje od Vladine projekcije rasta investicija od 7,5 posto. Za osobnu potrošnju u središnjoj banci očekuju stagnaciju, uz vrlo blagi pad realno raspoloživog dohotka, a stagnaciju očekuju i na tržištu rada.

HNB: Pad BDP-a 0,8%, inozemni dug raste na 104% BDP-aHrvatska narodna banka (HNB) u ovoj godini očekuje pad realnog BDP-a od 0,8 posto, dok je njena projekcija za 2014. godinu blagi rast od 0,7 posto.

Iz HNB-a pritom napominju kako je projekcija središnje banke rađena prije izvješća Europske komisije o proceduri prekomjernog deficita, što će zahtjevati fiskalnu konsolidaciju u 2014. i 2015. godini.

Projekcije središnje banke vezane su i uz rizike ostvarenja investicijskih projekata, a očekuju da će rastu doprinijeti i rast investicija od 3,5 posto, što je i više nego upola manje od Vladine projekcije rasta investicija od 7,5 posto.

Za osobnu potrošnju u središnjoj banci očekuju stagnaciju, uz vrlo blagi pad realno raspoloživog dohotka, a stagnaciju očekuju i na tržištu rada.

Mrsić: 360.000 nezaposlenih realna slika, broj će rasti

Projekcije središnje banke su da će inozemni dug ove godine iznositi 104 posto BDP-a, dok u idućoj godini očekuju blago smanjenje na 103,3 posto.

Monetarna politika i nadalje će održavati visoku kunsku likvidnost, kažu u HNB-u, podsjećajući kako su u prosincu usvojene nove mjere za poticanje plasmana kreditnih institucija poduzećima. Rast plasmana banaka u idućoj bi se godini mogao kretati oko jedan posto pri čemu su projekcije rasta plasmana poduzećima za 2,2 posto, a pad plasmana kućanstvima za 0,9 posto. Procjene središnje banke su da će usvojene izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju za banke značiti trošak od oko 500 milijuna kuna, prenosi Hina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik