I Afrika nas prestiže

Bez autora
Oct 04 2010

Srbija za godinu dana, kako procenjuje Svetski ekonomski forum, nije napredovala po pitanju konkurentnosti. Sa 93. mesta, koje smo zauzimali u konkurenciji 133 ekonomije, spali smo na 96. doduše u krugu 139 zemalja. Iako smo zadržali mahom slične ocene kao i prošle godine, po rangu smo skliznuli u velikom broju parametara, jer su ostale svetske ekonomije očigledno u međuvremenu napredovale. Naše institucije i dalje drže ocenu 3,2, od maksimalnmih sedam. Zauzele su, međutim, 10 "stepenika" lošiju - 120. poziciju. Po pitanju infrastrukture, s druge strane, po oceni svetskih ekonomista, napredovali smo i stigli na 93. mesto, dok smo prošle godine bili na 107. poziciji. Za dva mesta smo se popeli i u slučaju makreokonomskog okruženja - 109. smo među 139 zemalja. Ubedljivo najlošije rangirani segment srpskog poslovnog ambijenta je nivo tržišne dominacije. Po tom pitanju smo 138. u svetu. Od Srbije je lošija samo - Mongolija...

I Afrika nas prestižeSrbija za godinu dana, kako procenjuje Svetski ekonomski forum, nije napredovala po pitanju konkurentnosti. Sa 93. mesta, koje smo zauzimali u konkurenciji 133 ekonomije, spali smo na 96. doduše u krugu 139 zemalja. Iako smo zadržali mahom slične ocene kao i prošle godine, po rangu smo skliznuli u velikom broju parametara, jer su ostale svetske ekonomije očigledno u međuvremenu napredovale.

Naše institucije i dalje drže ocenu 3,2, od maksimalnmih sedam. Zauzele su, međutim, 10 "stepenika" lošiju - 120. poziciju. Po pitanju infrastrukture, s druge strane, po oceni svetskih ekonomista, napredovali smo i stigli na 93. mesto, dok smo prošle godine bili na 107. poziciji. Za dva mesta smo se popeli i u slučaju makreokonomskog okruženja - 109. smo među 139 zemalja.

Ubedljivo najlošije rangirani segment srpskog poslovnog ambijenta je nivo tržišne dominacije. Po tom pitanju smo 138. u svetu. Od Srbije je lošija samo - Mongolija. Sledeća "bolna" tačka srpske ekonomije je i efikasnost antimonopolske politike. Stigli smo na 137. mesto, a ovaj problem od Srbije gore rešavaju samo Jermenija i Venecuela. Prošle godine smo bili na 130. mestu.

Podjednako smo neuspešni i u zaštiti interesa manjinskih akcionara - 138. smo, a godinu ranije bili smo na 128. poziciji. Poražavajuća je situacija i sa odlivom mozgova. Ma koliko se trudili, najavljivali i obećavali da će mlade stručnjake zadržati u zemlji, Srbiji to očigledno ne polazi za rukom. Tu smo na neslavnom 136. mestu, četiri pozicije niže nego prošle godine. Gori od nas su Svaziland, Bosna i Hercegovina i Kirgizija. Na dnu smo lestvice, 135. mesto, i u slučaju saradnje radnika i poslodavaca, 22 mesta lošije nego prošle godine.

U Srbiji, kako pokazuje istraživanje Svetskog ekonomskog foruma, ne poštuju se mnogo ni vlasnička prava. To pitanje je važnije u 121 zemlji, a svega 17 država tretira ga lošije.

Ne možemo se nikako pohvaliti efikasnošću u rešavanju sporova, jer smo stigli na 132. mesto, a bili smo 124. Teret vladine regulative u Srbiji je prilično težak, teži je još samo u osam svetskih ekonomija. Ekonomisti veruju i da u Srbiji postoji favorizovanje u državnim odlukama, jer smo po ovom pitanju rangirani na 125. mesto, a bili smo 112.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik