Indijski privrednici žele da ulažu u Srbiji

Bez autora
Feb 09 2014

Privrednici iz Indije su zainteresovani da investiraju u mnoge oblasti u Srbiji, a najviše u filmsku, farmaceutsku, auto-industriju i u sektor informacionih-tehnologija (IT), rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS). Privredne delegacija Srbije posetila je Indiju od 24. do 30. januara, gde je indijskim privrednicima predstavljeno oko 100 potencijalnih investicionih projekata u Srbiji vrednosti oko sedam milijardi evra. Savetnik predsednika PKS za međunarodnu saradnju Zoran Bojović kazao je na konferenciji za novinare u PKS da je akcenat predstavljenih projekata bio na 154 kompanije u Srbiji koje su u procesu restrukturiranja i traže strateškog partnera. Indija je toliko velika zemlja, ima preko milijardu stanovnika, i ima kompanija neslućenih kapaciteta kojima su svi naši sektori bili zanimljivi, rekao je on.

Indijski privrednici žele da ulažu u SrbijiIndijski privrednici zainteresovani da ulažu i investiraju u Srbiji, posebno u oblasti automobilske i mašinske industrije, kao i u sektor IT tehnologija.

Privrednici iz Indije su zainteresovani da investiraju u mnoge oblasti u Srbiji, a najviše u filmsku, farmaceutsku, auto-industriju i u sektor informacionih-tehnologija (IT), rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Privredne delegacija Srbije posetila je Indiju od 24. do 30. januara, gde je indijskim privrednicima predstavljeno oko 100 potencijalnih investicionih projekata u Srbiji vrednosti oko sedam milijardi evra.

Savetnik predsednika PKS za međunarodnu saradnju Zoran Bojović kazao je na konferenciji za novinare u PKS da je akcenat predstavljenih projekata bio na 154 kompanije u Srbiji koje su u procesu restrukturiranja i traže strateškog partnera.

"Indija je toliko velika zemlja, ima preko milijardu stanovnika, i ima kompanija neslućenih kapaciteta kojima su svi naši sektori bili zanimljivi", rekao je on.

Posebno su bili zainteresovani, kako je naveo, za auto-industriju i otvaranje proizvodnih pogona u Srbiji za proizvodnju traktora, za rudarsko topioničarski basen Bor, Sartid, segment navodnjavanja i odvodnjavanja, kao iza snimanje filmova.

On je dodao da su mnoge korporacije iz Indije ocenile da bi bilo dobro da iskoriste povoljnosti u Srbiji, naročito mogućnost izvoza u Rusiju koji im pruža ugovor o slobodnoj trgovini.

"Mi smo ovom prilikom otvorili vrata i očekujemo u martu ili aprilu više velikih delegacija iz Delhija, Mimbaja i Ahmedabada", rekao je Bojović.

On je naglasio da je srpska delegacija razgovarala sa indijskim IT stručnjacima, koji su naveli da će vrlo rado doći u Srbiju i preneti svoja znanja i iskustva.

Ambasadorka Indije u Beogradu Narinder Čauhan kazala je da su Srbija i Indija prijateljske zemlje i da postoji puno prostora za unapređivanje saradnje.

Ona je navela da dve zemlje imaju sporazume o zaštiti i stimulaciji investicija, o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, trgovinski i sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede, kao i nauke, na osnovu koga će, kako je dodala uskoro u Srbiju doći pet indijskih naučnika kako bi preneli svoja iskustva naučnicima iz Srbije.

Prema njenim rečima Srbija i Indija su u pregovorima o potpisivanju sporazuma o medicinskom lečenju i u oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija.

Čauhan je navela da je Srbija popularna po slavnim imenima u oblasti sporta i da je Indija zainteresovana za osnivanje sportskog centra u Srbiji.

Ambasadorka Indije je ocenila da će IT park u Inđiji, koji gradi indijska kompanija Embasi, revolucionarno osnažiti odnose dve zemlje.

Sertić: Podizanje srpske ekonomije na viši nivo

Predsednik PKS Željko Sertić rekao je da je investiciona konferencija u Indiji samo deo aktivnosti PKS za promovisanje srpske privrede i podizanje srpske ekonomije na viši nivo.

"Moramo svi da damo doprinos, tržište je nemilosrdno, konkurencija ogromna, a kapital ide tamo gde će najbrže da napravi profit", rekao je Sertić.

Na konferenciji je rečeno da će delegacija srpskih privrednika na leto posetiti Francusku i na jesen Kinu, kako bi predstavila potencijale i privukla investitore.

Prema podacima PKS-a, obim trgovinske razmene Srbije i Indije beleži konstantan rast od 2006. godine uz sve izraženiji spoljnotrgovinski deficit na strani Srbije.

U prvih 11 meseci 2013. godine, prema podacima PKS-a, ukupna robna razmena Srbije i Indije bila je 196,1 milion dolara, od čega je izvoz iz Srbije bio 6,9 miliona dolara, dok je uvoz iz Indije bio 189,2 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik