Inflacija od šest odsto teško ostvariva

Bez autora
Mar 07 2011

Gornja granica inflacije koju je zacrtala Narodna banka Srbije je teško ostvariva koji će sutra održati promociju 23. broja časopisa. U 2011. ulazimo sa visokom inflacijom od 11,2 odsto, uz nepovoljne međunarodne trendove rasta cena hrane i energije, gornja granica cilja NBS od šest odsto teško ostvariva.Ispunjenje nerealnih i kratkovidih zahteva za povećanje plata u javnom sektoru, i posledično penzija, kroz rast javne potrošnje izvršilo bi dodatni pritisak na inflaciju i otežalo srednjoročno prilagođavanje.

Inflacija od šest odsto teško ostvarivaGornja granica inflacije koju je zacrtala Narodna banka Srbije je teško ostvariva, ocenjuju analitičari “Kvartalnog monitora”, koji će sutra održati promociju 23. broja časopisa.

“U 2011. ulazimo sa visokom inflacijom od 11,2 odsto, uz nepovoljne međunarodne trendove rasta cena hrane i energije, gornja granica cilja NBS od šest odsto teško ostvariva”, kaže se u njihovom saopštenju i dodaje se da bi “ispunjenje nerealnih i kratkovidih zahteva za povećanje plata u javnom sektoru, i posledično penzija, kroz rast javne potrošnje izvršilo dodatni pritisak na inflaciju i otežalo srednjoročno prilagođavanje”.

“Eventualne uštede u budžetu trebalo iskoristiti za pomoć najugroženijim, čiji se položaj trajno pogoršava visokim rastom cena prehrambenih proizvoda, koji imaju natprosečno učešće u njihovoj potrošnji”, navode stručnjaci okupljeni oko ovog časopisa i skreću pažnju da ekonomska politika u 2011. mora da bude opreznija i konzervativnija nego inače, kao i da bi potpisivanje novog ugovora sa MMF-om bi moglo presudno da pomogne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik