Inflacija određuje cenu struje

Bez autora
Feb 15 2011

Poskupljenje struje biće tema razgovora u Vladi Srbije, ali tek kada budu poznati podaci o inflaciji za januar i februar. Novi cenovnici trebalo bi da budu veći, u proseku, za deset odsto, što će za 0,7 odsto uticati na rast ostalih cena. Sada, ipak, niko ne može da potvrdi da će 1. marta, kako je ranije najavljeno, struja i poskupeti. Dok su za mnoge građane i sadašnji računi za električnu energiju visoki, u Elektroprivredi Srbije navode da im je potreban novac kako bi mogli da izvedu sve neophodne investicije u elektrane i distribuciju. Ali, po svemu sudeći, država će se najpre voditi uticajem poskupljenja struje na pokretanje inflatorne spirale, kojom bi sve cene počele da rastu u "začaranom krugu". Stručnjaci objašnjavaju da će poskupljenje struje od deset odsto direktno uticati na povećanje indeksa rasta cena za 0,7...

Inflacija određuje cenu strujePoskupljenje struje biće tema razgovora u Vladi Srbije, ali tek kada budu poznati podaci o inflaciji za januar i februar - potvrđeno je u ponedeljak za "Novosti" u Nemanjinoj 11. - Novi cenovnici trebalo bi da budu veći, u proseku, za deset odsto, što će za 0,7 odsto uticati na rast ostalih cena.

Sada, ipak, niko ne može da potvrdi da će 1. marta, kako je ranije najavljeno, struja i poskupeti. Dok su za mnoge građane i sadašnji računi za električnu energiju visoki, u Elektroprivredi Srbije navode da im je potreban novac kako bi mogli da izvedu sve neophodne investicije u elektrane i distribuciju. Ali, po svemu sudeći, država će se najpre voditi uticajem poskupljenja struje na pokretanje inflatorne spirale, kojom bi sve cene počele da rastu u "začaranom krugu". Stručnjaci objašnjavaju da će poskupljenje struje od deset odsto direktno uticati na povećanje indeksa rasta cena za 0,7.

S druge strene, otvaranje tržišta električne energije u Srbiji se bliži, a domaćem proizvođaču struje nedostaje novca za velika ulaganja. Tako bi EPS mogao da izgubi deo kupaca u industiju sa dolaskom velikih evropskih kompanija iz regiona koje će domaćoj privredi prodavati struju iz Rumunije i Bugarske. Cenovnike za privredu će formirati tržište, a u EPS kažu da oni neće biti u ravnopravnom položaju sa konkurencijom sve dok domaćinstva u Srbiji budu plaćala „socijalnu“ cenu struje.

Prema rečima ekonomiste Mlađena Kovačevića, cena struje u Srbiji je veoma niska, a potrošnja neracionalna, pa EPS ne može da sakupi sredstva za buduća ulaganja.

- Država tako kupuje socijalni mir, ali to smanjuje investicije u elektroenergetiku - kaže Kovačević. - Imamo žestok pad standarda građana, mnogo je nezaposlenih i onih koji ne primaju platu. Sada smo u predizbornoj godini, kada se kupuju glasovi birača, pa je izvesno da poskupljenje struje neće biti realno. Zato će raubovanje EPS da se nastavi, što bi moglo da nas dovede do nestašice ili povećanog uvoza struje.

Kovačević smatra i da bi postepenim poskupljenjem struje bilo smanjeno njeno rasipanje. Tako bi i EPS mogao da više ulaže u elektrane i distribuciju, čime bi sprečio velike gubitke u budućnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik