Intenziviranje saradnje sa RS u oblasti državne uprave i lokalne samouprave

Bez autora
Jul 15 2024

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević održala danas u Banjaluci sastanak sa ministarkom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senkom Jujić, na kojem je usvojen Akcioni plan za sprovođenje Memoranduma o saradnji resornih ministarstava.

Memorandum je potpisan tokom održavanja Svesrpskog sabora u Beogradu, a njime je predviđena bliska saradnja institucija u oblastima: e-uprava, međuopštinska saradnja, upravljanje ljudskim resursima, stručno usavršavanje i osposobljavanje, inspekcijski nadzor, jedinstveno upravno mesto, Centralni registar stanovništva, matične knjige i e-usluge iz matičnih knjiga, kao i EU integracije, međunarodna saradnja i projekti.

Žarić Kovačević je istakla da je usvajanjem Akcionog plana učinjen značajan korak i stvoren važan okvir koji će omogućiti sprovođenje Memoranduma, dodavši da je u prethodnom periodu intenzivno rađeno na definisanju i usaglašavanju prioritetnih aktivnosti koje će se sprovoditi u naredne dve godine.

Ona je navela da će u realizaciju plana biti uključene i partnerske institucije Srbije, kao što su Nacionalna akademija za javnu upravu (NAJU) i Služba za upravljanje kadrovima.

Prema njenim rečima, aktivnosti će biti realizovane kroz razmenu informacija, iskustava i ostvarenih rezultata, ali i studijske posete, onlajn radionice i vebinare.

Takođe, predviđeno je da se službenicima iz Republike Srpske omogući pristup resursima i pohađanje obuka iz prioritetnih oblasti, koje realizuje centralna institucija stručnog usavršavanja javnih službenika u Srbiji NAJU, rekla je ministarka i dodala da plan predviđa i uspostavljanje međuopštinske i prekogranične saradnje za sliv Drine u cilju smanjenja rizika od poplava.

Jujić je ukazala na to da saradnja resornih ministarstava traje duži niz godina a da potpisivanje pomenutog dokumenta podrazumeva njen nastavak i intenziviranje, kako bi se ostvarili prethodno zacrtani zajednički ciljevi.

Na sastanku je doneta i Odluka o formiranju radne grupe za koordinaciju aktivnosti u realizaciji Memoranduma o saradnji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik