Italijanske vlasti počinju saradnju s Agencijom za javne nabavke

Bez autora
Feb 22 2022

Zahvaljujući zalaganju Ambasade Italije u Sarajevu, italijanske vlasti će započeti proces suradnje s Agencijom za javne nabavke Bosne i Hercegovine (Bosnia and Herzegovina Public Procurement Agency) kroz inicijative obuke i ažiruranja njenog personala.

U sklopu projekta predviđen je ciklus treninga koji će voditi ekpserti italijanske Državne agencije za borbu protiv korupcije (ANAC) i koji će se fokusirati na različita pitanja vezana za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama (s fokusom na sukobe interesa). Agencija ANAC će također doprinijeti reviziji operativnog Priručnika koji će bosansko-hercegovačka Agencija dati na raspolaganje kako bi se ažurirali referentni koncepti i metodologije rada svih tijela i institucija iz Bosne i Hercegovine uključenih u proces.

Prihvatili zahtjev

Glavni Inspektorat Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije također će surađivati u ovoj inicijativi te će održati online sastanak s rukovoditeljima Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine kako bi ilustrirao sustav transparentnosti i prevencije korupcije koji primjenjuje Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije i mreža njegovih ureda u inozemstvu.

- Odmah smo prihvatili zahtjev za suradnju koji nam je uputio Tarik Rahić, direktor Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine, objasnio je Ambasador Italije u Sarajevu Marko Di Ruca, svjesni koliko je važno podržati Bosnu i Hercegovinu na ovom putu, što doprinosi i njenim europskim perspektivama. Na događaju koji je Transparency International BiH organizirao 9. prosinca povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, također se pokazalo da je, nažalost, korupcija i dalje jedan od najozbiljnijih problema koji pogađa Bosnu i Hercegovinu, što doprinosi rastu nepovjerenja stanovništva prema Institucijama, teškoćama gospodarskog rasta i odljevu mladih. Značajno je da je opredijeljenost za učinkovitije antikorupcijske politike sastavni dio reformske agende koju je Europska komisija zatražila od Bosne i Hercegovine, u sektoru „vladavine prava“, kako bi dobila status kandidata za članstvo - rekao je on.

Ova suradnja, zaključio je Ambasador Di Ruca, još jednom svjedoči o konkretnoj bliskosti Italije s Bosnom i Hercegovinom i presudnoj važnosti odnosa između naše dvije zemlje”.

Predsjednik ANAC-a Đuzepe Busia naglasio je da se "protiv korupcije bori izgradnjom čvrstog zakonodavnog sustava i vjerodostojnog tijela za borbu protiv korupcije". To zahtijeva prije svega važno ulaganje u prevenciju, što je u fokusu ANAC-a.

A zatim je važna i neovisna uloga vlasti. Samo tako se može imati povjerenje građana i drugih država međunarodne zajednice. Treće, Tijelima moraju biti povjerene odgovarajuće ovlasti i zadaće te dovoljna sredstva za rad.

Digitalizacija procedura

Konačno, bitno je usredotočiti se na digitalizaciju procedura kako bi se osigurala brzina i jednostavnost unakrsne provjere podataka. Italija se puno usredotočuje baš na to." Predsjednik Busia potom podsjeća da su potrebna „pravila kako bi se osigurala transparentnost i konkurencija na natječajima, kako bi najbolje tvrtke mogle pobijediti, zatim zakon o sukobu interesa da javni ugovori ne idu rodbini, prijateljima, pa čak ni samim političarima i obaveza onih koji obnašaju javne dužnosti da prijave svoju imovinu, na način koji je svima vidljiv".

- Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine kontinuirano preduzima aktivnosti na usklađivanju zakonodavstva o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine sa pravnom stečevinom Evropske unije, kao i na unapređenju borbe protiv korupcije u oblasti javnih nabavki kroz poboljšanja sistema profesionalizacije i edukacije u ovoj oblasti na način uspostavljanja, pored ostalog, i saradnje sa različitim organizacijama i državama - rekao je Rahić.  

Direktor Rahić je, dalje, naglasio, da je “Amasada Republike Italije u Bosni Hercegovini prepoznala značaj navdednih aktivnosti i promptno reagovala u kontekstu poziva za saradnju, omogućujući da se uspostave kontakti sa ekpsertima italijanske Državne agencije za borbu protiv korupcije (ANAC) sa ciljem realizacije procesa edukacije, profesionalizacije i izrade odgovarajućeg priručnika sa fokusom na borbu protiv korupcije i sukoba interesa u javnim nabavkama, kao i sa predstavnicima Glavnog Inspektorata Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije sa ciljem ilustracije sistema transparentnosti i prevencije korupcije koji primjenjuje Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije i mreža njegovih ureda u inostranstvu.

Sve navedene aktivnosti će biti od velikog značaja i predstavljaju konkretan doprinos Bosni i Hercegovini na putu pristupanja u punopravno članstvo Evropske unije, te Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine koristi priliku da se i ovim putem zahvali Republici Italiji, italijanskom narodu, Ambasadi Repulike Italije u Bosni i Hercegovini, te NJ.E. Ambasadoru na aktivnostima uspostavljanja i realizacije saradnje Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine sa nadležnim institucijama Republike Italije u oblasti borbe protiv korupcije i sukoba interesa u javnim nabavkama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik