Izgradnja pruge Nikšić - Čapljina u interesu i BiH i Crne Gore

Bez autora
Mar 18 2014

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu s predsjednikom Skupštine Crne Gore i predsjednikom Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Rankom Krivokapićem. Lagumdžija i predsjednik Skupštine Krivokapić su ocijenili da Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju odlične i prijateljske odnose, da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja te da postoje vi preduvjeti za unapređenje saradnje na svim područjima. Lagumdžija je upoznao sagovornika sa aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovini u svjetlu posljednjih događaja, sa naročitim akcentom na potrebu novog pristupa Evropske unije prema BiH. Lagumdžija i Krivokapić su razmijenili informacije o evropskim i evroatlantskim integracijama BiH i Crne Gore i mišljenja o napretku zemalja regiona i tom prilikom pozdravili novi, ekonomski pristup Evropske komisije prema zemaljama Zapadnog Balkana, u čijem fokusu će biti jačanje konkurentnosti, povećanje nivoa zaposlenosti i ekonomski rast.

Izgradnja pruge Nikšić - Čapljina u interesu i BiH i Crne GoreZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu s predsjednikom Skupštine Crne Gore i predsjednikom Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Rankom Krivokapićem.

Lagumdžija i predsjednik Skupštine Krivokapić su ocijenili da Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju odlične i prijateljske odnose, da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja te da postoje vi preduvjeti za unapređenje saradnje na svim područjima.

Lagumdžija je upoznao sagovornika sa aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovini u svjetlu posljednjih događaja, sa naročitim akcentom na potrebu novog pristupa Evropske unije prema BiH.

Lagumdžija i Krivokapić su razmijenili informacije o evropskim i evroatlantskim integracijama BiH i Crne Gore i mišljenja o napretku zemalja regiona i tom prilikom pozdravili novi, ekonomski pristup Evropske komisije prema zemaljama Zapadnog Balkana, u čijem fokusu će biti jačanje konkurentnosti, povećanje nivoa zaposlenosti i ekonomski rast.

Tokom razgovora je ocijenjeno da je regionalna saradnja na visokom nivou, koja bi u narednoj fazi trebala rezultirati zajedničkim privrednim projektima kao što je izgradnja TAP/IAP gasovoda, za što postoji politička podrška, izgradnja Jadransko-jonskog cestovnog koridora itd.

Sa ekonomskog stanovišta za BiH i Crnu Goru je vrlo interesantan projekt izgradnje pruge Nikšić – Čapljina, te je dogovoren zajednički istup prema potencijalnim investitorima kada je u pitanju provedba ovoga projekta.

Konstatirano je da dobru osnovu za produbljenje sveukupne saradnje predstavlja i ugovorni okvir koji je na zadovoljavajućem nivou i izraženo uvjerenje da će Sporazum o granici između BiH i Crne Gore biti potpisan uskoro.

Konstatirano je i da ekonomski odnosi trebaju imati ključnu ulogu u budućnoj bilateralnoj saradnji, naročito u oblastima energetike, prometa i turizma.

Tokom susreta razgovarano je i o aktivnostima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, te situaciji u Ukrajini.

Izražena je zabrinutost zbog porasta političkih napetosti u ovoj zemlji i pogoršanja međunarodnih odnosa u vezi sa istim, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik