Izmjene zakona o koncesijama za privlačenje stranih investicija

Bez autora
Mar 25 2014

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Izmjene i dopune Principa i metodologije izračunavanja koncesione naknade od 9. januara 2014. godine. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić istakao je da taj dokument ima za cilj da se na transparentan, jasan i nedvosmislen način propiše metodologija obračunavanja koncesione naknade, a neophodan je i kako bi se Zakon o koncesijama koji je usvojen prije više godina mogao staviti u funkciju. Metodologija ima univerzalne vrijednosti i moći će se uz promjenu izvjesnih parametara primjenjivati na svaku vrstu koncesija. S obzirom da je namjera da se zakonom o koncesijama privuku dodatne investicije, a budući da su se prethodno usvojena metodologija i principi pokazali krutim i destimulativnim za investicije putem koncesionog ugovora. Stoga smo ovim doradama neke otežavajuće parametre u metodologiji za investitore korigovali da budu realni i precizniji, objasnio je gradonačelnik Domić.

Izmjene zakona o koncesijama za privlačenje stranih investicijaVlada Brčko distrikta BiH usvojila je Izmjene i dopune Principa i metodologije izračunavanja koncesione naknade od 9. januara 2014. godine...

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić istakao je da taj dokument ima za cilj da se na transparentan, jasan i nedvosmislen način propiše metodologija obračunavanja koncesione naknade, a neophodan je i kako bi se Zakon o koncesijama koji je usvojen prije više godina mogao staviti u funkciju.

- Metodologija ima univerzalne vrijednosti i moći će se uz promjenu izvjesnih parametara primjenjivati na svaku vrstu koncesija. S obzirom da je namjera da se zakonom o koncesijama privuku dodatne investicije, a budući da su se prethodno usvojena metodologija i principi pokazali krutim i destimulativnim za investicije putem koncesionog ugovora. Stoga smo ovim doradama neke otežavajuće parametre u metodologiji za investitore korigovali da budu realni i precizniji - objasnio je gradonačelnik Domić.

On je dodao da je prema ranije usvojenoj metodologiji naknada relativno visoka što je dodatno opterećivalo investitora i otežavalo početak radova. Situacija je riješena na način da je ta jednogodišnja jednokratna naknada razrađena i preračunata u jedan realniji omjer i koncesionar će je plaćati za onaj dio vremena koji koristi prirodno dobro po osnovu ugovora o koncesiji.

- Odredili smo minimalan iznos koji koncesionar mora platiti ukoliko u toj godini potpiše koncesiju, kao i metodologiju u slučaju gdje plaća za onoliki broj mjeseci koliko se bavio djelatnošću, a koja je predmet koncesije. Time na izvjestan način obavezujemo koncesionara da realno planira eksploatisanje prirodnih dobara jer će njegov projicirani godišnji prihod biti jedan od parametara izračunavanju koncesione naknade - izjavio je Domić.

Ocijenio je da takav fleksibilniji model ide na ruku koncesionaru, a istovremeno se štite i opći interesi Distrikta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik